| KAUPUNKI - STADEN

Lucia sprider ljus också under pandemin

Nu under coronatiderna då många har haft det svårt kan lucia spela en viktig roll i att sprida glädje, säger Grankullas lucia 2020 Ellen Hallaskari.

Grankullas lucia Ellen Hallaskari är 16 år och bor i Grankulla. På fritiden håller hon mycket på med musik, hon sjunger solosång och körsång och spelar violin. På fritiden är det viktigt för Ellen att få vara mycket med sina vänner och med sin familj.

Ellen Hallaskari, Ksenia Skrabb och Sofia Lundberg har samlats för att öva tillsammans med resten av luciakören en tisdag i november och de har gått med på att missa en del av uppsjungningen för att prata om Grankullas lucia 2020.

De tre flickorna börjar diskussionen med att fundera på det här märkliga året som nu kommit fram till november och den stundande adventstiden och luciafirandet. De är alla överens om att det varit ett annorlunda år med mycket nytt som de varit tvungna att anpassa sig till. De funderar på tiden i våras då de gick i skola på distans och hela världen stängdes ner. Ellen lyfter fram att trots att det varit utmanande har hon lärt sig massor, i skolan har hon lärt sig att studera självständigt och ta ansvar. Överlag anser de alla att de har klarat utmaningarna bra.

– Men man är ännu mycket mer försiktig med det mesta än vanligt, säger Ksenia.

Hur tror ni att pandemin kan påverka luciafirandet i år?

– Tidigare år har luciakören besökt sjukhus och ålderdomshem och det är ju inte möjligt i år då det innebär alltför mycket risker, säger Ellen. 

Flickorna funderar på hur det kommer att bli med kröningen i kyrkan 13.12, om den kommer att gå att genomföras eller enbart strömmas. Sofia berättar att kören planerar att ha fler konserter ute som ska ersätta det klassiska lussandet men att de kanske inte kommer att nå lika mycket folk med luciakören i år.

Har ni vuxit upp i familjer där det funnits luciatraditioner?

Ksenia berättar om hur hennes släkt har haft som tradition att träffas kring lucia. Kusinerna har klätt ut sig till tomtar och hon har varit lucia och så har de sjungit tillsammans. Sofia minns hur och hon hennes kompis brukade lussa och sjunga och bjuda på pepparkakor. Ellen kommer ihåg hur hon firade jul hos sina morföräldrar då hon var liten och hon tyckte redan då om att sjunga och sprida ljus och glädje. 

– Nu under coronatiderna då många har haft det svårt kan lucia kan spela en viktig roll i att sprida glädje, säger Ellen.

Hurdan roll tycker ni att luciatraditionen har idag?

– Lucia sprider glädje och julkänslor och kanske till och med tröst, säger Ellen. 

Gemenskapen i traditionen och hur lucian förmedlar ljus och är en väldigt viktig tradition. Och som hon redan sa, tidigare anser Ellen att Lucia är viktigare i år än på länge. 

– Det känns fint att sprida sjungandets glädje, och det är jätteroligt att sjunga tillsammans.

Vad betyder luciakören för er?

Ellen har varit med i luciakören i sedan år 2017 och hon uppskattar den gemenskap som skapas i kören kring julen väldigt mycket. Hon tycker om att få ”julfiilis” och att få sjunga tillsammans. Flickorna ser också kören som en bra ursäkt att få tänka på julen och sjunga julsånger redan i början av november. Ksenia berättar att hon sjöng i kör då hon gick i lågstadiet och att det är roligt att få sjunga tillsammans med andra igen. De skulle gärna se att Grankulla har en ”heltidskör” året runt där ungdomar kunde sjunga tillsammans. Grankullas luciakör leds av Pamela Sandström och i år består den av 17 flickor. 

Ser ni fram emot att sjunga någon särskild sång med kören?

– Jag ser fram emot att få sjunga “Himmel på jord” som är jättefin, säger Ellen. 

Men de tre flickorna tycker mycket om alla julsånger. Flickorna ser fram emot att uppträda på kröningen och utomhus i centrum. Men de är mycket medvetna om att kören måste ta pandemisituationen i beaktande under hela december.

Grankullas Luciakör 2020 kommer att krönas i Grankulla kyrka 13.12 klockan 18.00 och efter det arrangeras en extra konsert 19.30 på grund av att det kommer att vara ett begränsat antal personer som kan vara i kyrksalen samtidigt. Båda evenemangen strömmas. Lucian kröns av köpman Jesper Lindqvist.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *