| KAUPUNKI - STADEN

Kaupunginhallitus: Kauniainen sitoutuu kaupunkiradan suunnitteluun, mutta päättää maksuosuudesta myöhemmin

Kauniaisten kaupunki sitoutuu tässä vaiheessa vain kaupunkiradan suunnittelukustannuksiin. Suunnitelmien valmistuttua tehdään uusi päätös kaupungin osuudesta kaupunkiradan investointihankkeesta ja Kauniaisten maksuosuuksista.

Kaupunginhallitus kokoontui tiistai-iltana ylimääräiseen kokoukseen ja esittää nyt valtuustolle sopimuksen hyväksymistä – tietyin ehdoin. Hallitus oli pyytänyt lisäselvityksiä erityisesti liittyen kustannuksiin ja niiden perusteisiin.

Nyt hallitus päätti parin tunnin keskustelun ja äänestyksen jälkeen, että kaupunki osallistuu suunnittelukustannuksiin, mutta sen jälkeen tarvitaan vielä uusi päätös kaupungin maksuosuudesta ennen radan rakentamista.

Investointi on kaupunginhallituksen mukaan kallis.

– Suurin syy isolle kustannustaakalle on siinä, että valtio osana MAL-sopimusta sitoutui jatkossa rahoittamaan vain 50 % ratahankkeesta, kun aikaisempi osuus on ollut 70 %. Tilanteessa jossa Espoo ja muut suuret kaupungit eivät ole onnistuneet estämään valtiota tekemästä tätä muutosta on epätodennäköistä, että Kauniainen voisi onnistua siinä, kaupunginjohtaja Christoffer Masar sanoo.

Hyötyjä on hänen mielestä myös monia. Varmasti tärkeimpänä saisimme uudet asemalaiturit esteettömät kulkuyhteydet hisseineen Kauniaisten asemalle, hän huomauttaa.

– Saisimme myös mm. uuden rautatiesillan ja alituksen tunnelitielle, joka olisi sekä esteettisesti, että toiminnallisesti nykyistä parempi, uudet liityntäpysäköintilaitokset, kaksi uudelleenrakennettua alikäytävää ja mm. melusuojauksen lähes koko Kauniaisten osuudelle.

Voiko Kauniainen kaataa koko projektin?

– Kauniainen on hyväksynyt MAL-sopimuksen, jonka yhtenä pääprojektina kaupunkirata on. Mutta puhtaan juridisesti ei löydy mitään, joka pakottaisi kaupungin hyväksymään kaupunkiradan toteutussopimuksen.

Se mikäli olisi järkevää kaataa kaupunkirata on hänen mielestään sitten aivan oma kysymyksensä.

– Voi olla montaa mieltä siitä mikä olisi oikeudenmukainen kustannustenjako, mutta kaupunkiradan kaataminen ei olisi mielestäni järkevää sekä sen hyödyistä johtuen, mutta myös siitä syystä, että Kauniaisten on tärkeä kantaa oma vastuunsa seudullisesti tärkeästä projektista, kuten myös muut kunnat ovat tehneet muissa hankkeissa, hän sanoo.

Kaupunkiratahanke tuo kaksi lisäraidetta Leppävaarasta Espoon keskukseen. Rakentaminen tapahtuisi usean vuoden aikana.

Kaupunginvaltuusto päättää lopullisesti asiasta 23. marraskuuta. Valtuuston kokousta voi seurata suorana lähetyksenä kaupungin kotisivun kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *