| YLEINEN - ALLMÄN

GrIFK Alpines skidskolor fortsätter – hoppas på kyla och mycket snö

Vintersäsongens öppning närmar sig och i Granibacken följer man noga med den kommande tidens väderprognoser. Som julklapp önskar man sig kyla och mycket snö så att slalomsäsongen i Grankulla kommer igång.

GrIFK Alpine ordnar sina populära skidskolor i vinter igen, både för barn och vuxna. Skidskolorna startar om snöläget tillåter i början av januari.

Nu är snökanonerna igång. Bilden tagen den 9.12. Bild: Juhani Heikkilä

Privatlektioner och banåkning hör också till GrIFK Alpines utbud.

Under vårvintern avbröts verksamheten i Granibacken på grund av coronarestriktionerna. GrIFK Alpines Alexandra Niiranen säger att klubben även nu följer givna anvisningar och följer särskilt noggrant med coronaläget. Klubben hoppas att verksamheter utomhus tillåts – utförsåkning kräver ingen närkontakt och i backen finns en hiss där man åker en och en.

Grupperna i skidskolorna kommer att vara mindre än vanligt och klubben har berett sig på att kaféverksamheten måste begränsas i vinter.

Aktiv träningsverksamhet

Granibacken och GrIFK Alpine lockar många utövare från hela huvudstadsområdet. Alexandra Niiranen säger att backen i Grankulla har ett bra läge och passar bra för utförsåkare i olika åldrar och på olika nivåer. Förutom skidskolor driver GrIFK Alpine också träningsverksamhet i utförsåkning. Klubben har numera kring 120 personer i sina träningsgrupper.

Olivia Schoultz (tv.) och Katarina Koljonen ledde skidskolan i vintras. På bilden även huvudtränaren Alexandra Niiranen.

Träningsverksamheten pågår året runt. Snölägret i början av säsongen ordnades i Levi i Lappland, men grenträningen i hemmapisten i Grankulla börjar så fort som det bara är möjligt.

Nytt kyltorn hjälper

De senaste årens milda vintrar har varit en stor utmaning. Grankulla stad stödjer skidverksamheten i Granibacken och kommer att investera i ett nytt kyltorn. Tack vare kyltornet kan man sänka temperaturen på vattnet som leds till snökanonerna och det blir då möjligt att börja producera snö redan vid lätt köld.

Alexandra Niiranen säger att det här är en bra och nödvändig förändring.

– Kyltornet kommer säkert att underlätta. Pistpersonalen står hela tiden i beredskap att börja med snötillverkningen så fort det är tillräckligt kallt.

De kommande veckornas väder avgör när säsongen sist och slutligen kan inledas. Det idealiska vore att säsongen kan starta genast efter julen eller senast i början av januari.

GrIFK Alpine är en av de största utförsåkningsklubbar i Finland och ordnar bland annat skidskolor och träningsverksamhet. Granibacken ägs av Grankulla stad och är Finlands första slalombacke. GrIFK Alpine ansvarar för verksamheten i backen.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *