| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

On kiitosten ja jäähyväisten aika

Sisko ja sen veli – Terttu ”Tette” Finnberg ja Jorma Österholm – Kauniaisten kello ja kulta -liikkeen omistajat ovat laittamassa pillejä pussiin. Kauniaisten vanhimpiin lukeutuva, ellei jopa vanhin tähän asti Kauniaisissa toiminut kivijalkaliike, sulkee ovensa 31.12.

Finnbergin ja Österholmin toiveesta he esiintyvät tässä artikkelissa etunimillä.

– Meiltä on kysytty, johtuuko liikkeen lopettaminen siitä, että korona olisi syönyt myyntiä, mutta ei se siitä johdu. Syy lopettamiselle on, että olemme jo molemmat reippaasti ylittäneet niin sanotun normaalieläkeiän ja elämään pitää mahtua vielä muutakin kuin työ, Tette sanoo.

– Toinen syy lopettamisajatuksen kypsymiseen on digitalisaation tuomat uudet toimintatavat ja työvälineet. Niihin lähteminen ja uuden opettelu ei enää innosta. Pelkästään sähköpostikyselyiden määrä on kasvanut huomattavasti. Niiden lukeminen ja niihin vastaaminen vie aikaa, eikä mahdollisesti johda mihinkään. On mahdoton arvioida sähköpostiviestin pohjalta, onko esimerkiksi jonkun sormuksen suurentaminen mahdollista, mitä se maksaa ja millä aikataululla. Sormus pitää nähdä, jotta voi tehdä arvion, Jorma tarkentaa.

– Tieto liikkeen lopettamisesta on aiheuttanut ennen arvaamatonta vipinää asiakaskunnassamme. Kotien pöytälaatikoista on kaivettu esille kellot, sormukset ja muut korut, jotka on kiikutettu meille kunnostettavaksi – hyvissä ajoin ennen kuin lopetamme, Jorma kertoo.

Eläkepäivien suunnitelmat ovat Tetellä ja Jormalla vielä täysin auki. Sitä kun on suurimman osan elämää eletty liikkeen aukioloaikojen ehdoilla, niin nyt ei enää kelloon tuijoteta – kirjaimellisesti.

Tette kertoo, että anopin maatilalla riittää remontoitavaa ja puutarhatöitä. Jorma sanoo ottavansa päivän kerrallaan – ilman aikataulullisia haasteita. Penkkiurheilulle, kalastamiselle ja vesillä olemiselle jää nyt aikaa. En malta olla kysymättä, mikä on liikesalaisuus sille, että perheyritys on yli viisivuosikymmentä pärjännyt alalle rynnivien liikeketjujen puristuksessa.

– Molemmin puolinen luottamus ja jatkuvuus, joka on syventynyt pitkäaikaisiksi asiakassuhteiksi. Osa asiakkaistamme on jo kolmannen polven asiakkaita, Jorma ja Tette kertovat.

Laita kuvatekstiksi, että fossiilit rivissä, Jorma ehdottaa ja väärinkäsitysten välttämiseksi tarkenna vielä, että vanhin meistä – englantilaisvalmisteinen 170 vuotta vanha kaappikello – on kuvassa oikealla.

– Yksi vahvuuksistamme on, että olemme kautta aikain vaihtaneet kellojen paristot nopeasti – kellosta riippuen jopa asiakkaan odottaessa. On ollut myös sellaisia paristojen vaihtoja, jotka eivät varsinaisesti kuulu toimenkuvaamme, mutta jossa en ole nirsoillut. Olen vaihtanut paristoja muun muassa henkilövaakoihin, kuulokojeisiin, autojen avaimiin ja TV:n kaukosäätimiin, Jorma kertoo.

– Mieleen tulee yksi monien vuosien takainen tapaus, Jorma naurahtaa. Satoi kaatamalla. Mies tuli polkupyörällä, shortseihin pukeutuneen ja pidemmän matkan takaa. Halusi kelloon paristonvaihdon heti. En pystynyt paristoa vaihtamaan siltä seisomalta, sillä minulla oli toinen paristonvaihto kesken. Vakaa toimintatapani on aina ollut, että jonon ohi ei kiilata. Niinpä mies lähti ”ovet paukkuen” ja ilmoitti, että hakee ja löytää kyllä sellaisen liikkeen, jossa saa palvelua. Muutaman tunnin päästä ja vain muutama minuutti ennen liikkeen sulkeutumista likomärkä mies palasi takaisin, löi kellonsa tiskiin sanoen: pariston vaihto, eikä väliä miten monta päivää tai viikkoa siihen menee.

– Haikeus ja syvä kiitollisuus uskolliselle asiakaskunnallemme ovat tällä hetkellä päällimmäisiä tunteita. Kiitos, että olemme saaneet palvella teitä ensin isämme kautta ja sitten meidän toimesta, Jorma ja Tette kiittävät sekä kauniaislaisia että espoolaisia asiakkaita.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *