| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Andy McCoy: Konsten tillhör alla

Legendariska rockaren Andy McCoy är numera också bildkonstnär och i Grankulla kan man se hans och Sofia Zidas utställning ”Like father like daughter”. Den nya utställningen på Galleria Stadio och öppnades onsdagen den 27.1.

Utställningsbesökaren kan vänta sig att se färggranna och detaljrika verk. Andy McCoy har under sitt liv rest mycket ute i världen och sett konst i olika former. Det ser man även i hans verk, som är färggranna helheter med mycket symbolik och figurer i form av både änglar och rock-legender.

Färgerna framträder starkt även i mexikansk-finländska Sofia Zidas verk. Det första intrycket är lugnare men känslan och impulsiviteten finns i färglagren och rörelsen.

Utställningen med McCoys och Zidas verk är öppen till slutet av februari. Coronaläget har tagits i beaktande genom att begränsa antalet besökare samtidigt inne i galleriet. Det går också att komma överens om privata besök.

Flyktig skapelseprocess

McCoy och Zida är båda två både musiker och bildkonstnärer. Skapelseprocessen är enligt dem båda ändå densamma oavsett om det är musik eller bildkonst som skapas. Allt utgår från inspirationen och fiilisen. För McCoy är konstverkens färger som harmonierna i musiken:

– Jag ser ingen skillnad mellan bildkonst och låtkomposition. Det är samma konstprocess, naturligtvis görs de på olika sätt men som process sett är de likadana.

En idé och inspiration kan ge upphov till både konstverk och låt. Ibland vilar verket länge men när inspirationen tänds återvänder man till det på nytt, berättar Zida. Konsten föds ändå inte genom tvång utan kräver alltid inspiration:

– Jag klarar inte av det att nu jag sätter mig på golvet klockan åtta och börjar måla, säger hon.

Man försjunker i konsten så till den grad att det som känns som 45 minuters målande i själva verket har varit en åtta timmars arbetsdag.

Musiksamarbete

Andy McCoy berättar att han och Zida också gjort musik tillsammans men utan press av en tidtabell för att ge ut. Hur den gemensamma musiken kommer att vara får man höra i framtiden. McCoy anser att man inte kan förklara musik utan den ska höras, och det får intervjuaren låta sig nöja med.

McCoy har en klar åsikt om att konsten när den är färdig hör till alla. Bara den mest själviska person skulle låta bli att dela med sig av det hen har åstadkommit med sin talang.

– Jag tror att vi båda fått en gåva att skapa musik.

– Du får ingen gåva om du inte delar med dig av den.

Andy McCoys och Sofia Zidas utställning “Like father like daughter” ordnas i Galleria Stadio i Grankulla 27.1.2021 – 28.2.2021.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *