| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Andy McCoy: Taide kuuluu kaikille

Galleria Stadio avasi ovensa keskiviikkona  27.1. uudella näyttelyllä. Legendaarinen rockmuusikko Andy McCoy on kunnostautunut myös kuvataiteen saralla ja nyt esillä Kauniaisissa on McCoyn sekä Sofia Zidan yhteisnäyttely ”Like father like daughter”.

Näyttelyn vierailija voi odottaa näkevänsä värikkäitä ja yksityiskohtaisia teoksia. Andy McCoy on kiertänyt paljon maailmaa ja tehnyt taidetta eri muodoissa läpi elämänsä – se näkyy myös teoksissa. McCoyn teokset ovatkin värikkäitä kokonaisuuksia – paljon symboliikkaa ja hahmoja sisältävistä teoksista voi löytää niin enkeleitä kuin rock-legendoja.

Sofia Zidan teoksissa värit ovat myös vahvasti läsnä. Suomalais-Meksikolais-taustaisen Zidan teokset ovat ensisilmäyksellä rauhallisempia, mutta tunne ja impulsiivisuus löytyvät värien kerroksista sekä liikkeestä.

McCoyn ja Zidan näyttely tulee olemaan esillä galleriassa helmikuun loppuun asti. Koronatilanne on huomioitu galleriassa rajoittamalla samanaikaisia vierailijamääriä ja tarjolla on myös mahdollisuus järjestää yksityisvierailuja sopimuksen mukaan.

Luomisprosessi, jossa aika katoaa

McCoy sekä Zida ovat molemmat kuvataiteilijoita, mutta myös muusikoita. Taiteen luomisprosessi on kuitenkin molempien mielestä sama, on kyse sitten maalauksesta tai musiikinteosta – kaikki lähtee inspiraatiosta ja fiiliksestä. McCoylle taideteoksien värit ovat kuin harmonioita musiikissa:

– Mä en näe mitään eroa kuvataiteen tai biisin säveltämisen välillä. Se on sama taideprosessi – tietenkin eri tavalla tehtynä, mut prosessina on ihan sama.

Saadusta ideasta ja inspiraatiosta voi syntyä niin taideteos kuin musiikkikappale. Joskus teos voi jäädä pitkäksikin aikaa sivuun, mutta inspiraation sytyttyä siihen palaa taas uudestaan, kertoo Zida. Pakottamalla taide ei kuitenkaan synny, vaan vaatii aina inspiraation:

– Mä en pysty siihen, että nyt mä istun lattialle kello kahdeksalta ja alan maalaamaan.

Taiteen tekemiseen uppoutuu niin, ettei ajan kulua edes tajua. Se mikä on tuntunut 45 minuuttiselta maalaushetkeltä, on voinut lopulta olla 8 tuntinen työpäivä taiteen parissa.

Musiikillinen yhteistyö

Andy McCoy kertoo kaksikon tehneen yhdessä myös musiikkia, mutta ilman painetta julkaisuaikataulusta. Se minkälaista yhteinen musiikki tulee olemaan, se tullaan kuulemaan tulevaisuudessa. McCoyn mukaan musiikkia ei pidä selittää sanoin, vaan se pitää kuulla – haastattelijan on tyytyminen tähän.

Andy McCoylla on vahva näkemys siitä, että taide kuuluu kaikille, kun se on valmista. Vain maailman itsekkäin ihminen jättäisi jakamatta sen, minkä on lahjoillaan saanut aikaiseksi.

– Mä uskon, että me olemme molemmat saatu lahja tehdä musaa.

– Et sä saa lahjaa, jos et sä jaa sitä.

Andy McCoyn ja Sofia Zidan “Like father like daughter” -taidenäyttely on esillä Kauniaisten Stadio-galleriassa 27.1.2021 – 28.2.2021.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *