| KAUPUNKI - STADEN

Frågor och svar om coronavaccineringen

När blir det min grupps tur att få vaccinet? Hur bokar man tid till vaccineringen? Frågorna kring vaccineringen är nu många och staden har samlat frågor och svar på webben.

 

– Vi märkte att flera organisationer har frågor och svar-spalter och vi tog modell och gjorde en egen som nu finns på vår coronavaccineringssida, berättar informatör Markus Jahnsson.

Spalten uppdateras genast när vi får färskare information till staden, tillägger han.

Frågorna&Svaren

1. Vilken vaccineringsgrupp tillhör jag?

Du kan se vilken grupp du tillhör i vår tabell.

2. Kan man bli vaccinerad om man är gravid eller ammar? Kan man bli vaccinerad om man är allergisk mot ägg?

Du får mer information om coronavaccinernas lämplighet för olika grupper på THL:s webbplats.

3. När blir det min grupps tur att få vaccinet?

Se vår tabell med information om hur vaccinationerna går framåt och ungefär när de olika grupperna kommer att börja vaccineras. Om du av nån anledning inte genast lägger märke till att vaccinationerna av din grupp har börjat så får du vaccinet genast då det blir möjligt. Det finns alltså ingen risk för att du missar din tur: alla stadens invånare får vaccinet, det blir bara vid en lite senare tidpunkt i så fall. I Grankulla satsar vi på att särskilt de äldre, som är först i tur att få vaccinet, ska få information om att vaccinationerna har påbörjats via många olika kanaler: vi lägger upp information på stadens webbsida, i KaunisGrani, på infotavlan i stadshuset och vid Villa Bredas huvudingång. Äldreomsorgen i Grankulla kommer dessutom att ringa upp stadens äldre invånare och påminna om vaccineringen sedan när det blir aktuellt att boka tid.

4. Hur bokar man tid till vaccineringen?

När turen kommer till din grupp så kommer du att kunna boka vaccineringstid för dig själv (eller en annan person) via en webbtjänst som öppnas när tidsbokningen börjar. När webbtjänsten öppnar kommer det att finnas en länk till den från Grankulla stads webbplats. Det kommer också information om ett telefonnummer, dit man kan ringa och boka tid om man inte kan boka tid via webben. Det lönar sig att vara beredd på att det blir rusning på telefonlinjen varje gång en ny grupp får börja boka vaccineringstider. Därför rekommenderar vi primärt tidsbokning via webbtjänsten. Webbtjänsten kräver stark autentisering. Den som bokar tid ska också försäkra att hen tillhör den grupp som står i tur att få vaccinet.

5.  Är vaccinet gratis?

Coronavaccin som ges på Grankulla hälsostation är avgiftsfritt för personer bosatta i Grankulla.

6. Om en äldre person får vaccinet tack vare sin ålder, kan då hens närståendevårdare eller anhöriga som bor i samma hushåll få vaccinet samtidigt?

Om en anhörig som fyllt 65 eller en närståendevårdare som fyllt 65 vill bli vaccinerad samtidigt som en äldre anhörig i samma hushåll, kan hen boka tid per telefon för båda samtidigt. Tills vidare kan tidsbokningen i webbtjänsten endast utnyttjas av personer som tillhör den aktuella åldersgruppen.

7. Kan jag bli vaccinerad samtidigt som min make/maka som tillhör en riskgrupp?

Riktlinjen för sådana fall fastställs senare.

LÄS MERA PÅ STADENS SIDOR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *