| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Johtava ylilääkäri: Kannustan kaikkia ottamaan rokotteen

Koronarokotukset ovat käynnistyneet Kauniaisissa 12.1. Kaunialan sairaalaan perustetussa rokotuspisteessä. Kuluvan viikon aikana jatketaan ympärivuorokautisen hoivan henkilöstön ja asukkaiden rokottamista.

– Väestörokotukset aloitetaan yli 80-vuotiaiden ikäryhmästä viimeistään helmikuussa. Ajanvarausmahdollisuudesta ilmoitamme heti kun tiedämme käytettävissä olevat rokotemäärät, johtava ylilääkäri Pia Höglund kertoo.

Rokotukset ovat sujuneet hyvin, eikä vakavia haittavaikutuksia ole ilmennyt.

– Niihin on kuitenkin varauduttu, kuten aina rokotustilanteissa. Sen vuoksi rokottamisen jälkeen suositellaan 10-15 minuutin seuranta-aikaa, jolloin oireet vakavasta rokotusreaktiosta tyypillisesti ilmaantuvat.

Rokotustoiminta tapahtuu lääkärin valvonnassa ja rokotuspisteessä on valmius hoitaa vakavampikin allerginen reaktio. On arvioitu, että 1 sadastatuhannesta rokotettavasta saisi vakavan allergisen reaktion.

– Lievät haittavaikutukset, kuten lihaskipu ja rokotuskohdan reaktiot ovat huomattavasti tavallisempia, mutta ne menevät ilman hoitoa itsestään ja nopeasti ohitse. Rokotteen turvallisuudesta keskustellaan. On tärkeä ymmärtää, että koronavirusrokotetta arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin myyntiluvallisia lääkkeitä, Pia Höglund sanoo.

Nopeasta valmistusprosessista huolimatta koronarokotteet ovat kaikki käyneet läpi huolellisen arviointiprosessin ja niiden käyttöönotossa huomioidaan kaikki ne vaiheet, joita rokotteen turvallinen käyttöönotto edellyttää. Tilanteen vakavuuden vuoksi koronarokotetutkimukseen suunnatut taloudelliset resurssit ovat olleet valtavat, tietoa on tiedeyhteisöissä jaettu avoimesti ja arviointimenettelyssä on hyödynnetty mahdollisuutta tuottaa myyntilupahakemusta tukevaa tietoa reaaliajassa.

– Jotta laumasuoja rokotteesta saavutettaisiin, on tärkeää että mahdollisimman moni ottaa tarjotun rokotteen. On arvioitu, että paluu kohti normaalimpaa yhteiskuntaa voisi käynnistyä, kun 60-70% väestöstä on rokotettu. Kannustankin kaikkia kauniaislaisia suhtautumaan omaan koronarokotukseen satsauksena tulevaisuuteen laajemminkin ja ottamaan koronarokotteen, Pia Höglund sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *