| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Muutosten keskellä

Vuoden 2021 keskeiset tavoitteet kiteytyvät sosiaali- ja terveystoimessa kolmeen asiaan: COVID- 19 pandemian torjuntaan, Apotti-asiakas-ja potilastietojärjestelmän käyttöönottoon ja osallistumiseen Länsi-Uudenmaan sote-hankkeeseen.

Koronapandemia loi tilanteen, johin oli pakko reagoida nopeasti. Se pakotti meidät saumattomaan yhteistyöhön, luomaan kokonaan uusia käytäntöjä, ennakoimaan ja oppimaan uutta. Kansalliset ja paikalliset rajoitukset ja muuttuneet toimintatavat ovat vaikuttaneet kaikkien arkeen. Erityisesti vanhuksia ja seniorikansalaisia on haluttu suojella tartunnoilta. Koronan takia merkittäviä läheisiä suhteita sukulaisiin ja ystäviin ei ole voinut ylläpitää entiseen tapaan. Sosiaalinen eristäytyneisyys on aiheuttanut huolta ja yksinäisyyttä. Nyt koronarokotusten aloittaminen luo uutta toivoa. Oman kunnan kansallista ohjeistusta noudattava rokotusaikataulu varmistuu tammikuussa.

Koronapandemian takia Apotin käyttöönotto kunnissa siirtyi tähän kevääseen. Tämän vuoksi alkuvuosi onkin toimialallamme tiivistä toiminnan kehittämisen ja koulutuksen aikaa. Huolellinen valmistautuminen on onnistuneen käyttöönoton edellytys. Kun sosiaali- ja terveystoimen yhteinen tietojärjestelmä on käytössä, se tukee entistä paremmin kauniaislaisten nopeaa hoitoonpääsyä, hyvää hoitoa ja hoivaa.

Pitkään valmisteilla ollut sote-uudistus on edennyt pandemiasta huolimatta. Länsi-Uudenmaan sote-hankkeessa (2020–22) valmistaudumme sote-uudistukseen yhdeksän muun Länsi-Uudenmaan kunnan kanssa. Laaja kehittämistyö hankekokonaisuudessa, jossa kehitetään mm. Tulevaisuuden sotekeskusta ja tiedolla johtamista, on saamassa vauhtia.

Kaikkien kaupungin toimijoiden yhteinen tavoite on kauniaislaisten hyvinvoinnin ja terveyden paraneminen ja terveyserojen kaventaminen. Tutkittu tieto on tärkeä lähtökohta hyvinvoinnin edistämistä tukevien toimenpiteiden suunnittelulle. Olemme mukana pääkaupunkiseudun muiden kuntien – Helsinki, Espoo, Vantaa – kanssa kevään aikana toteutettavassa hyvinvointitutkimuksessa. Sen avulla seurataan hyvinvoinnissa ja terveydessä tapahtuneita muutoksia eri väestöryhmissä (yli 20-vuotiaat kauniaislaiset). Kysely on jatkoa 2018 toteutetulle Finsote-tutkimukselle. Vastaamalla 2000 satunnaisotannalla valitulle lähetettävään kyselyyn varmistat, että oman ikäluokkasi näkemykset tulevat esille.

Vuosi 2021 on monella tavalla tärkeä ja vaativakin. Nyt tarvitaan olennaiseen keskittymistä, oikeaa asennetta ja meitä kaikkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *