| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Chefen blev företagare i samma koncern

Marko Saurén jobbade först i 30 på huvudkontoret på Finlands McDonald’s, bland annat som direktör, innan han beslöt sig för att bli företagare. Nu äger han tre hamburgerrestauranger. Den senaste anskaffningen är Granis McDonald’s.

– Det här har varit en långvarig dröm. I mitt tidigare jobb hörde bland annat rekrytering av företagare till mina arbetsuppgifter. I något skede började det kännas som att jag ju redan själv kan det där, säger han.

Diskussionerna om företagande med McDonald’s vd började redan för tio år sedan. Frågan kom upp varje år under utvecklingssamtalen. För sex år sedan frågade hans chef än en gång om fortfarande vill bli företagare och då gjorde han slag i saken.

– Jag började som företagare för fem år sedan. Det är det bästa beslutet jag gjort i mitt arbetsliv. Jag njuter av företagarens frihet. Jag får genast göra det som känns rätt och ser resultatet omedelbart. Det här är min grej, säger han.

Först hade han en restaurang, nu har de blivit tre, förutom i Grani även i Bocksbacka och Stensböle i Helsingfors. Han tog chansen i Grankulla när han ville utvidga.

Helt renoverad

Granis McDonald’s har öppnats efter höstens storrenovering. Allt utom ytterväggarna har enligt Saurén förnyats.

– Jag har nu gjort 34 år hos McDonald’s, det är ganska länge, säger Marko Saurén. Han vill ha fler restauranger i framtiden. Vid Granis McDonald’s jobbar Katianna Sivonen som kundansvarig.

– Det här är som en ny restaurang. Vi har den senaste tekniken i köket och med den reder vi oss i tio år. Vi är tvåa i Finland med att ha ett kök med det här formatet, så nytt är det, säger han.

Ny teknik finns också på restaurangens sida i form av beställningskiosker där kunden kan beställa sin mat och maten serveras till bordet. Mer än hälften av kunderna använder denna möjlighet.

– Man kan i lugn och ro fundera på vad man vill ha utan att behöva vara rädd för att det blir köer, säger han.

Vad säljs i de olika restaurangerna, finns det skillnader?

– Absolut. I till exempel Stensböle säljer vi mycket specialkaffe och snacks. Där är medelåldern 25-30. I Grani säljs stora måltidskombinationer eftersom kunderna ofta är familjer. Medelåldern är cirka 30-45.

Sysselsätter många

Coronaepidemin har påverkat på många plan. Först skedde en månadslång djupdykning men sedan blev det nästan som vanligt igen.

– I mars hade jag några sömnlösa nätter, men jag beslutade mig för att inte ge upp. Jag permitterade inte någon och lovade att alla behåller jobbet. Som tur är hade vi koll på konceptet när vi övergick till enbart hämtmat. Vi flyttade över personalen till bilfilen och så vidare, säger han.

McDonald’s är en stor sysselsättare även här.

I Grani har han 55 anställda om vintrarna och om somrarna 60-70. Kring 30 procent av de anställda får sitt levebröd på McDonald’s och resten är deltidsanställda, till exempel studerande.

– Här får man viktig livserfarenhet, lär sig samarbeta och ser vad det innebär att arbeta, säger Marko Saurén.

Årets företagare

  • Det finns 66 McDonald’s restauranger i Finland.
  • Landsbolaget har 11 restauranger.
  • Företagare har 55 restauranger.
  • Ari Taivalsaari från Jyväskylä är den största McDonald’s-företagaren med 13 restauranger.
  • Marko Saurén bor i Gäddvik i Esbo och var tidigare operativ direktör och utvecklingsdirektör på McDonald’s huvudkontor. I början av året valdes han till Årets McDonald’s -företagare.

– Jag är mycket tagen av hedersbetygelsen. Det här är ett pris som hör till personalen. År 2020 var mycket annorlunda än annars på grund av de förändringar som coronan förde med sig. Vi lyckades dock sköta om varandra, våra närmaste och våra kunder. Jag är mycket stolt över hela personalen, säger Saurén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *