| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Johtajasta tuli saman talon yrittäjä

Marko Saurén oli ensin melkein 30 vuotta Suomen McDonald’sin pääkonttorissa töissä mm. johtajana, kunnes hän itse päätti ryhtyä yrittäjäksi. Nyt hän omistaa kolme hampurilaisravintolaa, joista viimeisin on Granin Mäkkäri.

– Tämä oli pitkäaikainen unelma. Työhön kuului aikaisemmin mm. yrittäjien rekrytointi ja jossain vaiheessa rupesi tuntumaan siltä, että ehkä osaan tämän homman itsekin, hän toteaa.

Keskustelut Mäkkärin toimitusjohtajan kanssa yrittäjyydestä alkoivat jo kymmenen vuotta sitten. Kerran vuodessa kehityskeskustelussa asia otettiin esille. Kuusi vuotta sitten esimies kysyi vieläkö hän haluaa yrittäjäksi ja siitä se sitten lähti.

– Aloitin yrittäjänä viisi vuotta sitten. Ihan paras päätös mitä työelämässä on voinut tehdä. Nautin tästä vapaudesta mitä yrittäjällä on. Saan heti tehdä asioita mitkä tuntuvat oikealta ja näen heti tulokset. Tämä on mun juttu, hän sanoo.

Alussa oli yksi ravintola, mutta nyt on kolme, Granin lisäksi Helsingin Kivikossa ja Pukinmäessä. Grani tuli nyt eteen sopivasti kun hän halusi laajentaa.

Täysin remontoitu ravintola

Nyt Granin McDonald’s on avattu taas syksyn remontin jälkeen. Kaikki paitsi ulkoseinät on Saurénin mukaan uusittu.

– Minulla on nyt 34 vuotta yhteensä Mäkkärissä, eli aika pitkä siivu, Marko Saurén toteaa. Hän haluaa lisää ravintoloita tulevaisuudessa. Granin Mäkkärissä työskentelee asiakasvastaavana Katianna Sivonen.

– Tämä on ihan kuin uusi ravintola. Meillä on nyt viimeisintä teknologiaa keittiössä ja tällä pärjätään nyt 10 vuotta. Tässä muodossa tämä on toinen keittiö Suomessa, eli niin uutta se on, hän sanoo.

Uutta on myös teknologia ravintolan puolella, palvelukioskeja mistä asiakas tilaa ruokansa ja ruoka tarjoillaan asiakkaille pöytiin. Yli puolet asiakkaista käyttää näitä nykyään.

– Siinä voi rauhassa katsoa mitä haluaa, eikä tarvitse pelätä että jonoja syntyy, hän sanoo.

Mitä sitten myydään missäkin ravintolassa, huomaako eroja?

– Ehdottomasti. Esimerkiksi Kivikossa myydään paljon erikoiskahveja ja snackseja. Siellä keski-ikä on 25–30 vuotta. Granissa myydään isoja ateriakokonaisuuksia, eli täällä on asiakkaina paljon perheitä, keski-ikä noin 30–45 vuotta.

Iso työllistäjä

Korona on vaikuttanut monella tapaa. Alussa oli kuukauden dyykkaus, mutta sen jälkeen palattiin aika normaaliin.

– Maaliskuussa oli muutama uneton yö, mutta tein tietoisen päätöksen, etten anna periksi. En lomauttanut ketään ja lupasin että kaikilla on töitä. Onneksi meillä oli konsepti kasassa kun siirryttiin noutoruokailuun. Lisättiin henkilökuntaa autokaistalle jne, hän toteaa.

McDonald’s on iso työllistäjä täälläkin. Granissa on noin 55 työntekijää talvisin ja kesäisin 60-70. Noin 30 prosenttia saa elantonsa työstä ja loput ovat osa-aikaisia, esimerkiksi opiskelijoita.

– Täällä saa tärkeätä elämänkokemusta, oppii toimimaan yhdessä ja näkee mitä työnteko on, Marko Saurén sanoo.

Vuoden yrittäjä

  • Suomessa on 66 McDonald’s ravintolaa.
  • Maayhtiöllä 11 ravintolaa. n Yrittäjillä 55 ravintolaa.
  • Ari Taivalsaari Jyväskylästä on suurin McDonald’s -yrittäjä Suomessa. Hänellä on 13 ravintolaa.
  • Marko Saurén asuu Haukilahdessa ja on aikaisemmin toiminut operatiivisena johtajana ja kehitysjohtajana McDonald’sin pääkonttorissa.
  • Alkuvuodesta hänet valittiin Vuoden McDonald’s -yrittäjäksi.

– Olen todella otettu tästä kunnianosoituksesta. Tämä on palkinto, joka kuuluu henkilökunnalle. Vuosi 2020 oli hyvin erilainen kuin yleensä koronan tuomien muutosten vuoksi. Me onnistuimme kuitenkin pitämään huolta toisistamme, läheisistämme ja asiakkaistamme. Olen todella ylpeä koko henkilökunnastamme”, iloitsee Saurén.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *