| KAUPUNKI - STADEN

Johtava ylilääkäri: Rokotteiden niukkuus haasteena myös meillä

Koronarokotukset on Kauniaisissa aloitettu viikolla 2 ja tähän mennessä rokotteita on annettu yhteensä 881 (9.2.2021 tilanne).

– Rokotukset ovat sujuneet hyvin, eikä vakavampia rokotusreaktioita ole ilmoitettu. Niihin on kuitenkin varauduttu, kuten aina rokotustoimintaa toteutettaessa, johtava ylilääkäri Pia Höglund kertoo.

Rokotusjärjestyksessä on noudatettu kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (THL) suositusta ja ensimmäisenä rokotuksen ovat saaneet mm. Villa Bredan ja kotihoidon asiakkaat ja hoitajat sekä terveysasemalla epidemiapoliklinikalla työskentelevät ammattilaiset. Yli 85-vuotiaista rokotteen on saanut 55 % ja rokottamisessa siirrytään pian 80–85-vuotiaiden ikäryhmään.

– Astra Zenecan rokotteen tulo markkinoille on varhentamassa sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien alle 70-vuotiaiden rokotuksia Riskiryhmäluettelo julkaistiin THL:n sivuillla perjantaina. Näiltä näkymin tämän ryhmän rokotukset käynnistyvät jo kuluvan viikon lopulla tai viimeistään viikolla 7. Näistä tiedotamme erikseen mahdollisimman pian.

Tehosterokotteen annosväliä pidentämällä voidaan myös nopeuttaa yli 70-vuotiaiden rokotesuojaa. Koska jo yksi annos suojaa hyvin vakavalta koronavirusinfektiolta, tehostetta viivästämällä voidaan kaikki yli 70-vuotiaat rokottaa ainakin kerran viimeistään huhtikuun loppuun mennessä nykyisillä rokotemäärillä.

Yhteensä yhdellä annoksella on rokotettu arviolta noin 2 miljoonaa ihmistä Suomessa huhtikuun loppuun mennessä. Heti perään päästään jatkamaan toisen annoksen antamisilla.

– Haasteena niin Kauniaisissa kuin muuallakin Suomessa on ollut rokotteiden niukkuus ja luvatuissa määrissäkin on ollut poikkeamia. Tämän vuoksi rokotustoimintaa on ollut haasteellista suunnitella pitkäjänteisesti. Tämä on näkynyt kuntalaisille mm. siten, että varattavissa olevia aikoja on ollut tarjolla valitettavan niukasti, ja niitä on jouduttu aika ajoin myös siirtämään, kun rokotteita ei ole saatu sovitusti käyttöön, Pia Höglund kertoo.

– Tiedotamme kaikkia viestintäkanavia hyödyntäen rokotuksien ajankohdista ja rokotusvuorossa olevista ryhmistä. Kukaan ei jää ilman rokotetta, vaikka ilmoittautuisi hieman myöhemmin. Edelleen kannustan jokaista kuntalaista ottamaan rokotteen. Rokottautumalla suojelet itseäsi ja läheisiäsi ja autat meitä kaikkia palaamaan kohti normaalia elämää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *