| KAUPUNKI - STADEN

Ledande överläkaren: Utmanande med lite vaccin även hos oss

Coronavaccineringarna inleddes i Grankulla vecka 2 och hittills har 881 doser givits (läget 9.2.2021).

– Vaccineringarna har gått bra och inga allvarliga vaccinreaktioner har anmälts. Reaktioner är man ändå förberedd på, precis som alltid vid vaccineringar, uppger ledande överläkare Pia Höglund.

Vaccineringsordningen följer rekommendationen av den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor på THL. Först ut var bland annat klienterna på Villa Breda och i hemvården, vårdarna där samt de som arbetar på epidemipolikliniken på hälsocentralen. 55 procent av över 85-åringarna i Grankulla har vaccinerats och snart inleds vaccineringen av 80–85-åringarna.

– I och med att Astra Zenecas vaccin kom ut på marknaden kan vaccineringen av de 70-åringar som på grund av sjukdom hör till en riskgrupp inledas tidigare. THL offentliggjorde listor över de medicinska riskgrupperna på sin webbsida i fredags. Som det ser ut nu kan vaccineringen av de här riskgrupperna inledas redan i slutet av denna vecka eller senast vecka 7. Vi informerar särskilt om det så fort som möjligt.

Genom att förlänga tiden mellan de två vaccindoserna som ska tas kan man snabbare vaccinera även över 70-åringarna. Eftersom redan en dos skyddar mot allvarliga former av covid-19 kan man genom att förlänga tiden mellan doserna vaccinera alla över 70-åringar åtminstone en gång före slutet av april med de vaccinmängder som finns idag.

Totalt kommer cirka två miljoner personer i Finland att ha vaccinerats en gång fram till slutet av april. Man fortsätter genast med att ge den andra dosen.

– Utmaningen i Grankulla liksom på annat håll i Finland är att det finns så lite vaccin och att det hela tiden förekommer avvikelser i de mängder vaccin som utlovats. Det har därför varit mycket utmanande att planera vaccineringarna på lång sikt. Det har kommuninvånarna fått märka av bland annat genom att det funnits få tider att boka och vi har tidvis också varit tvungna att skjuta upp bokade tider eftersom vi inte fått vaccinerna såsom överenskommet.

– Vi informerar via alla kanaler när vaccineringarna sker och vilka grupper som står på tur. Ingen blir utan vaccin även om hen anmäler sig lite senare. Jag uppmanar alla kommuninvånare igen att låta vaccinera sig. Genom att ta vaccinet skyddar du dig själv och dina närmaste och hjälper oss alla att återvända till ett normalt liv.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *