| YLEINEN - ALLMÄN

Mietitkö rokotuksia? Tässä vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia 8.2.2021.

1. Mihin rokotusryhmään kuulun?

Katso oheisesta taulukosta oma ryhmäsi.

2. Voiko raskaana oleva tai imettävä ottaa rokotuksen? Entä, jos olen allerginen kananmunalle?

Koronarokotusten soveltuvuudesta eri ryhmille voit lukea lisää THL:n sivuilta.

3. Milloin on oman ryhmäni rokotusvuoro?

Olemme tehneet arvion oheiseen taulukkoon siitä, miten rokotukset etenevät ja milloin eri ryhmien rokotukset alkavat. Jos et jostakin syystä heti huomaa, kun oman ryhmäsi vuoro on ajankohtainen, saat rokotteen heti seuraavassa mahdollisessa ajankohdassa. Vuoro ei siis voi mennä ohi, vaan kaikki kuntalaiset saavat rokotteen, vaikka sitten hiukan myöhemmin. Kauniaisissa pyritään varmistamaan, että erityisesti ikäihmiset, joiden rokotukset ovat ensimmäisenä ajankohtaisia, saavat viestiä oman ryhmän rokotusten käynnistymisestä mahdollisimman montaa eri reittiä: nettiviestinnän ohella tietoa jaetaan Kaunis Granissa, kaupungintalon infotauluilla ja Villa Bredan pääovessa. Lisäksi kaupungin vanhuspalveluista ollaan puhelimitse yhteydessä 85 vuotta täyttäneisiin henkilöihin vko 4-6 ja muistutetaan, kun rokotusajan varaaminen tulee ajankohtaiseksi. Kaikki 80 vuotta täyttäneet (1941 tai sitä ennen syntyneet) saavat kirjeen, jossa kerrotaan rokotuksista viikolla 6.

4. Miten varaan ajan rokotukseen?

Kun oman ryhmän rokotusvuoro tulee, niin voit varata itsellesi rokotusajan.

 Ajan varaaminen netissä koronarokotusaika.fi-palvelusta Nettiajanvarauksessa käytetään vahvaa tunnistautumista. Nettiajan varaajalta pyydetään lisäksi vakuutus kuulumisesta rokotusvuorossa olevaan ryhmään.

 Kannattaa ottaa huomioon, että uusia aikoja lisätään nettiin sitä mukaa, kun uusia rokotteita saadaan kuntalaistemme käyttöön.

 Suosittelemme ensisijaisesti nettiajanvarausta. Ajan varaaminen puhelimitse

 Ne, jotka eivät voi tehdä varausta netissä, voivat soittaa ajanvarausnumeroon puh. 09 584 43031 (suomi) ja puh. 09 584 43032 (ruotsi) arkisin klo 8-16.

 Ajan varaaminen toiselle henkilölle onnistuu toistaiseksi vain puhelimitse.

Erityisesti pyydämme huomioimaan, että nettiaikojen loputtua, rokotusaikoja ei ole tarjota myöskään puhelinpalvelun kautta. Ilmoitamme kaupungin nettisivuilla, mikäli vapaat ajat ovat sillä erää väliaikaisesti loppuneet. Kannattaa varautua siihen, että oman rokotusajan saamista voi joutua odottamaan ja erityisesti uuden ryhmän rokotusten alkaessa ajanvaraus on ruuhkautunut.

5. Onko rokote ilmainen?

Kauniaisten kaupungin antama koronarokote on kuntalaisille ilmainen.

6. Saavatko omaishoitajat rokotuksen samalla, jos samassa taloudessa asuva läheinen saa rokotuksen ikänsä perusteella?

Rokotusryhmään kuuluva ja samassa taloudessa asuva 65 vuotta täyttänyt läheinen tai omaishoitaja voivat saada rokotuksen samanaikaisesti. Rokotusajat varataan tällöin puhelimitse yhdellä kertaa.

7. Voinko saada rokotuksen samaan aikaan riskiryhmään kuuluvan puolisoni kanssa?

Tämä linjataan myöhemmässä vaiheessa.

8. Onko rokotukselle tarvetta, jos on jo sairastanut koronan?

Nykytiedon mukaan sairastettu koronavirustauti antaa ainakin kuuden kuukauden kestoisen suojan valtaosalle sairastuneista. Rokotetta tarjotaan niille rokotusryhmiin kuuluville koronavirusinfektion sairastaneille, joilla oireiden alusta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Rokotteen teho aiemmin sairastaneilla on osoitettu hyväksi. Oman rokotuksesi lähestyessä saat tarkempia ohjeita koronaneuvontapuhelimesta puh. 09 584 43031 (suomi) ja puh. 09 584 43032 (ruotsi) arkisin klo 8-16.

9. Voinko varata ajan koronarokotuksiin terveysaseman takaisinsoiton puhelinnumerosta?

Terveysaseman puhelimeen ei kannata soittaa, sillä aikaa ei voi varata terveysasemalta, vaan se varataan omalla rokotusvuorolla osoitteesta koronarokotusaika.fi -palvelusta tai soittamalla ajanvarausnumeroon puh. 09 584 43031 (suomi) ja puh. 09 584 43032 (ruotsi) arkisin klo 8-16.

10. Saako koronarokotteeseen kutsun?

Koronarokotuksesta ei saa henkilökohtaista kutsua. Kauniaisten vanhuspalvelut soittavat kuitenkin 85 vuotta täyttäneille ja kertovat miten tulee toimia, kun haluaa varata ajan koronarokotukseen. 80 vuotta täyttäneille ja heitä vanhemmille lähetetään kotiin tiedote rokotuksista.

11. Onko pelkoa jäädä ilman koronarokotetta?

Kaikki halukkaat saavat koronarokotuksen. Rokotteita hankitaan Suomessa koko väestölle.

12. Kuka saa koronarokotuksen?

Kaikki halukkaat yli 16-vuotiaat saavat koronarokotuksen. Koronavirusrokotteita hankitaan Suomessa koko väestölle. Rokotus on kaikille – myös terveydenhuollon henkilöstölle – vapaaehtoinen ja maksuton.

13. Missä koronarokotuksia annetaan?

Koronarokotukset annetaan ajanvarauksella viikosta 6 alkaen Villa Junghansissa. Kotihoidon asiakkaat saavat rokotuksen kotona ja esim. Villa Bredan asukkaat on jo rokotettu Villa Bredassa.

14. Minulle on annettu 1. rokote ja aika tehosterokotukseen on varattu. Uutisista tuli, että tehosterokotteiden antamista myöhennetään usealla viikolla. Milloin saan tehosterokotteen?

Viivästys tehdään vain sote-henkilöstön ja pitkäaikaisessa palveluasumisessa asuvien kohdalla. Kaikki muut saavat rokotteen aiemmin sovittuna aikana. Voit myös tarvittaessa itse muuttaa ajankohtaa ajanvaraus.fipalvelussa tai soittamalla puh. 09 584 43031 (suomi) ja puh. 09 584 43032 (ruotsi) arkisin klo 8-16.

15. Asun Espoossa, mutta olen vaihtanut terveysasemaksi Kauniaisten terveysaseman. Saanko koronarokotteen Kauniaisissa vai Espoossa?

Koti- tai joissakin tilanteissa asuinkunta vastaa rokotuksista: Espoossa asuvat saavat rokotuksensa Espoossa.

16. Miten varaan ajan toiselle henkilölle koronarokotusaika.fi -palvelussa?

Jotta voit asioida toisen aikuisen puolesta verkossa (kuten Kelan OmaKanta), sinulla on oltava siihen virallinen valtuutus. Valtuutuksen toisen henkilön asioiden hoitamiseen voit tehdä Suomi.fiverkkopalvelussa, jossa tarvitset tunnistautumisen pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Suomi.fipalvelussa voit antaa tai pyytää toiselle henkilölle valtuuden eli oikeuden asioida omasta puolesta. Lisäohjeita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *