| URHEILU - IDROTT

Ristomatti Hakola klar för VM

Relativt nya Grankullabon Ristomatti Hakola siktar på framgångar i skid-VM i Oberstdorf. De sista finslipningsträningarna har han kunnat göra på hemmaplan.

När hösten förbyts i vinter brukar toppskidåkarna söka områden med bra snöläge för hårdträning. För landslagsskidåkaren Ristomatti Hakola har det inneburit långa träningsläger i norr, i skidåkarnas egen bubbla, borta hemifrån.

Nu när det äntligen finns snö även i söder har Hakola kunnat finslipa formen hemma i Grankulla. Hakola njuter av att kunna åka ut på träningspasset via Kasaberget. Han har inte heller kunnat undgå att märka vinterns skidboom.

– Nu när man åker känns det som att man är på Holmenkollen. Det är så många människor och spåren är i toppenskick.

Att det tidvis är blötföre stör inte toppåkaren eftersom världscupens och mästerskapens tävlingslopp ibland också avgörs i sådana förhållanden.

– Det är ju numera alltid blött på tävlingarna, köldgrader börjar vara sällsynt.

Trivs i Grankulla

Hakola trivs bra i Grankulla. Träningsterrängen är nära och det finns många alternativ.

– Ett mycket bra ställe, trivsamt och naturen är nära.

Det blir snabbt klart under intervjun att Hakolas favoritställe är Kasaberget. På vintern kommer man via Kasaberget ut i spår som bjuder på rejäla motlut även för toppskidåkare. Under sommarsäsongen går det bra att träna tack vare varierande terräng och många skogsstigar.

– Jag gillar Kasaberget skarpt. Terrängen är kopplad till Esbo centralpark och därifrån tar man sig också lätt till Oitans. Man kan under träningen bestämma vart man åker.

sommarens löpningspass brukar Hakola avsluta med armhävningar i Kasabergets ställningar. När han är ute med hunden styr han i likhet med många Grankullabor kosan till Gallträsk.

Femmilen klassiskt och stafetter

Hakola har i år satsat mer än förut på att träna för normalsträckorna. I VM är hans främsta individuella mål tävlingarnas sista sträcka, femmilen med klassisk stil. Förutom 50 km siktar han också på sprintstafetten och den vanliga stafetten. Finland är en av favoriterna i båda grenarna.

– Vi har ett bra lag och chans på medalj. Det är ett kompisgäng som det skulle vara roligt att nå framgångar med.

Före VM har Hakola ännu FM och han genomför ett par hårda träningar. De sista veckorna före mästerskapen sjunker träningsmängden från det normala och han strävar efter att kroppen ska vara i topptrim inför tävlingarna.

VM på skidor är i tyska Oberstdorf 24.2–7.3 2021

Ristomatti “Rise” Hakola (f. 1991)

Hemort: Grankulla

Klubb: Jämin Jänne

Favoritplatser i Grankulla:

Kasaberget

– En alltigenom bra plats.

Gali (Gallträsk)

– Gali har blivit bekant med hunden.

Stigar

– Här i trakten finns inte många stigar som jag inte skulle ha gått på eller känner till.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *