| KAUPUNKI - STADEN

Stadsdirektören: Ordna inte hemmafester

Antalet coronafall ökade explosionsartat i Grankulla under förra veckan. I måndags uppgick antalet fall till 131. Flest fall av smitta har uppkommit efter privata fester.

– Mest fortsatt spridning har förekommit efter privata fester, inom familjen och möjligtvis också via symptomfria personer i skolorna. Jag uppmanar speciellt vårdnadshavarna att se till att ungdomarna i familjen inte ordnar eller deltar i fester. I övrigt uppmanar jag stadsborna att följa de nu redan mycket bekanta restriktionerna och rekommendationerna samt att undvika onödiga sociala kontakter annat än på distans, säger stadsdirektör Christoffer Masar.

Under de senaste två veckorna har antalet smittade ökat brant. Nu har Grankulla ett incidenstal för coronavirusinfektion (260/100 000/2 veckor) som är mycket högt i jämförelse med hela landet eller t.o.m. med Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, rapporterar staden.

Det är fråga om flera smittkluster och omfattande exponering inom skolorna och hobby- och fritidsverksamheten. Också i Grankulla verkar virusvarianten nu spridas framför allt inom de yngre åldersklasserna.

Staden har enligt Masar redan beslutat att Hagelstamska skolans undervisning i sin helhet sker på distans den 1-3.3 och att Granhultsskolans 4-6 klasser studerar på distans den 1-5.3. I Kasavuori-skolan är redan en och en halv grupp i karantän den 1-5.3.

– I Hagelstamska skolan har 7 fall av smitta konstaterats och dessutom är över 150 elever och delar av personalen i karantän, säger Masar.

Stramas hobbyverksamheten för barn och unga åt igen?

–  Hobbyverksamheten har lett till väldigt många fall av exponeringar, men åtminstone i detta läge känner vi inte till fortsatt spridning av infektioner inom just hobbyverksamheten. För närvarande har vi inte fattat några beslut om att stänga verksamheten, men vi bedömer hela tiden nyttan och nackdelarna med begränsningarna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *