| KAUPUNKI - STADEN

Staden: Stor ökning av antalet coronafall i Grankulla, hundratals exponerade

Under den senaste veckan har fallen av coronavirussmitta i Grankulla ökat explosionsartat. Antalet smittade är just nu sammanlagt 131 personer.

I fredags var antalet 125. Under de senaste två veckorna har antalet smittade ökat brant. Nu har Grankulla ett incidenstal för coronavirusinfektion (260/100 000/ 2 veckor) som är mycket högt i jämförelse med hela landet eller t.o.m. med Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, rapporterar staden.

Det är fråga om flera smittkluster och omfattande exponering inom skolorna och hobby- och fritidsverksamheten. Också i Grankulla verkar virusvarianten nu spridas framför allt inom de yngre åldersklasserna.

Det har blivit nödvändigt att försätta hela skolklasser i karantän enligt smittskyddslagen då de har exponerats. Exponeringarna är nu så många att Grankulla stads enhet för smittsamma sjukdomar inte längre har kapacitet att kontakta alla familjer personligen. Därför är samarbetet med skolorna nu ännu viktigare än tidigare. I nuläget får familjerna officiell information om att de försatts i karantän pga. exponering för viruset primärt i form av meddelanden i Wilma.

– Vi vill också påminna om att det är särskilt viktigt att ta coronatest både i början och i slutet av karantänstiden om man har blivit exponerad för en virusvariant. Man ska naturligtvis också ta coronatest om man får symtom. Vi vädjar nu till alla stadens invånare att ta sitt ansvar i detta svåra läge. Det är i synnerhet önskvärt att inte sportlovsresenärer från Grankulla för vidare viruset till andra delar av Finland, t.ex. till skidorter i Lappland.

Ännu förra året hade ingen hört om covid-19 och det förekom att Grankullabor utan att veta om det kom hem från skidsemestrar i Alperna med coronasmitta.

– Nu är läget ett annat: vi vet om riskerna för coronasmitta och hur den sprids – och vi vet också hur vi ska göra för att hindra spridningen. Nu är det viktigt att vi alla tar vårt ansvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *