| YLEINEN - ALLMÄN

Bra stämning i vaccinationscentret

Det råder en lugn stämning i Villa Junghans den vardag förra veckan när Kaunis Grani besöker vaccineringscentret i Grankulla.

I väntsalen sitter paret Jahn-Christer Karle och Dorrit Söderblom och väntar på att Jahn-Christer ska få sin sprutat. Dorrit har redan fått sin.

– Det känns skönt att ha fått första sprutan, säger Dorrit.

Jahn-Christer Karle och Dorrit Söderblom har fått sin första spruta. Masken togs bort endast för fotograferingen.

Det värsta under pandemin har enligt henne varit att biblioteket är stängt.

– Jag brukar låna mycket böcker och så har det också varit ganska ensamt. Vi har en stor vänkrets och det har känts ganska ensamt även om vi då och då träffat vissa i bekantskapskretsen.

Jahn-Christer tycker att de ändå sist och slutligen klarar pandemin rätt bra, bland annat tack vare de de också kunnat åka till landet i Bromarv för att få omväxling.

– Jag behöver något att jobba med, så det har varit ett bra andningshål. Tiden går långsammare här, säger han och går över till vaccinationsbåset för att få sin spruta.

Kristina Karsten (t.v.) och sjukskötarna Hannele Röytiö och Ben Selin från Terveystalo samt hälsovårdaren Mariann Olin, som är anställd av staden, håller i trådarna för vaccineringen. I ett rum intill sitter farmaceuter och förbereder sprutorna.

Där tas han emot av hälsovårdaren Kristina Karsten som är anställd av staden och vaccinerar stadsborna. Idag blir det 56 sprutor för hennes del.

– Allt beror på hur mycket vaccin vi får. Nu har vi en linje och i morgon kommer vi att ha två linjer öppna, en för Pfizer och en Astra Zeneca. Det flesta som kommer hit är mycket tacksamma och tycker att det är välorganiserat, säger hon.

Även hälsovårdaren Maija Koutokangas och avdelningsskötaren Suvi Klefström, som ansvarar för vaccineringen inom social- och hälsovården, är nöjda med hur vaccineringen kommit igång i staden.

– Det har gått som vi planerat. Om vi hade haft mera vaccin skulle vi förstås också ha haft mera folk, men stämningen har varit god.

De och hennes kollegor får ta emot mängder av förfrågningar om vaccineringen, både via rådgivningstelefonen och webben. Då det finns två olika vaccin för tillfället som ges till två olika ålderskategorier frågar sig folk t.ex om vissa grupper nu blir utan osv.

Peter Carlberg och hustrun Thea har saknat umgänget och barn och barnbarn. Det första Peter ska göra när risken är över är att krama barnbarnen. Masken togs bort endast för fotograferingen.

De ger dock ett lugnande besked.

– Alla blir vaccinerade och det är tryggt och bra att komma hit, säger Maija Koutokangas.

På plats för vaccinationen är även Peter Carlberg. Han tycker att det känns bra att få sprutan. Värst har enligt honom varit att sitta inne mellan fyra väggar under pandemin. Han och hustrun Thea har också saknat umgänget och barn och barnbarn.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *