| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Coronanedstängning igen – Robert’s Coffees framtid på spel

Den årslånga coronaepidemin har drabbat café- och restaurang-företagare samt deras anställda hårt. Nu stängs restaurangerna igen.

– Vi får se om det här är droppen som får bägaren att rinna över i mitt företagande med Robert’s Coffee Grani franchising, säger företagaren Viktor Pishchenko.

För ett år sedan stängdes caféerna ner och nu upprepas samma sak när det muterade coronaviruset börjar sprida sig. Stängningen på tre veckor blir i princip likadan som i fjol – take away tillåts, annars kommer  lokalerna att vara stängda.

I Grankulla centrum är Moms stängd i tre veckor. Deli Rasoi, Chalupa och Guido’s säljer portioner med take away-principen.

– Ett hårt slag är en svag beskrivning av undantagstillståndet. Det fanns stundvis ljusglimtar och hopp om bättre i slutet av fjolåret och början av det här året. Nu är vi åter i ett läge som kan beskrivas som mycket besvärligt både ur restaurangens och personalens synvinkel, säger Guido’s restaurangchef Niko Sirén.

Vi har stängt i minst tre veckor och det är oklart om vi kan fortsätta, säger företagaren Viktor Pishchenko på Robert’s Coffee Grani.

– Varje månad under coronaåret har varit mycket stressig med tanke på om vi klarar oss eller inte. Under lockdown i fjol våras var take away-försäljningen mycket blygsam och vi fick bara några få beställningar på hemkörning. Vi har under året som gott klarat oss med darr på ribban varje månad. Det skulle inte heller ha varit möjligt utan förståelse och hjälp av hyresvärden, vår leasing-finansiär och andra. Nu måste jag permittera personal och utöver det kan den här nedstängningen för min del innebära spiken i kistan för Robert’s Coffee Grani. Allt hänger på om statens coronastöd ersätter det vi tappar på försäljning och utgifter under nedstängningen. Det finns i det här skedet inga besked om jag får stöd, hur stort det är eller när det betalas.

– Vi får se om det här är droppen som får bägaren att rinna över i mitt företagande med Robert’s Coffee Grani franchising. Hur det än går fortsätter livet. Jag hade eventuellt bara otur som företagare den här gången. Synd bara att oturen berodde på coronaepidemin och inte på ett misslyckande som företagare, säger Pishchenko.

Restaurangerna ska enligt undantagslagen stänga nästa vecka och hållas stängda till den 28.3. Restaurangerna informerar mer om sin verksamhet under undantagsperioden på sina webbsidor.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *