| URHEILU - IDROTT

Het handbollsvår i Grankulla

Handbollsvåren i Grankulla kulminerar nu i medaljspel både för damernas och herrarnas del. Damerna var först ut med semifinalspel och vann första matchen med mot Dicken med 20–22.

I de kommande semifinalerna får herrarna ta sig an Cocks, som har krönts till mästare de senaste sju gångerna. En verklig toppmotståndare, men i vår är allt möjligt.

I den här artikeln kartlägger KG läget inför damernas kommande matcher.

Play off och medaljkampen är säsongens höjdpunkt både för spelare och publik. Efter att grundserien tog slut och motståndaren klarnade, flyttade fokus fort på den komman- de motståndaren. Grankulla IFK:s kapten Carolina Rehn- berg berättar att hennes lag först satsat på att finslipa sitt snabba spel och en vecka före första matchen flyttades fokus till motståndaren Dicken.

I Grankulla bollhall hänger vimpeln från det hittills enda FM-guldet. I GrIFK-laget som vann 2009 spelade också Anna Lindahl, Dickens mångåriga kapten och femfaldiga FM-guldmedaljör. Lindahl minns med värme sitt första FM- guld i Granitröjan, men tror på sitt eget lag i semifinalen.

– Grani har utvecklats enormt är på riktigt ett bra lag. Jag anser ändå att vi är favoriter i serien och vi borde gå vidare. Lindahl berättar att Dickens spel inte löpte under en svår period i vintras men att flytet kommit tillbaka under de senaste veckorna och matcherna. Trots att Dick- ens säsong inte gick helt enligt förväntningarna är laget fullspäckat med kvalitet. GrIFK:s Johanna Hilli var med hela åtta Dickenspelare på landslagsläger i mars. Dickens chefstränare Ken Sirenius hör dessutom till landslagets träningsledning.

Jämnt matchpar

Grankulla IFK har under de två senaste säsongerna gått steg för steg framåt och kan utmana Helsingforsklubbarna som dominerat FM-serien de senaste säsongerna.

I grundserien var segrarna 2–2 mot Dicken så förutsättningarna för en jämn semifinalserie finns.

GrIFK försvarar aktivt och lagets snabba anfallsspel är, när det är bäst, på en nivå de andra har svårt att svara på. Räcker GrIFK:s starka lagspel till final mot Dicken, som har en stor hemmaplansfavör? Semifinalerna i april får visa hur det går.

Speldatum för de återstående semifinalerna, tre segrar krävs för avancemang:

1.4 GrIFK – Dicken, 5.4 Dicken – GrIFK, 8.4 GrIFK – Dicken (vid behov), 11.4 Dicken – GrIFK (vid behov).

GrIFK – herrar, speldatum:

31.3 kl. 18.30 Cocks – GrIFK, 3.4 kl. 15.00 GrIFK – Cocks, 7.4 kl. 18.30 Cocks – GrIFK, 10.4 kl. 15.00 GrIFK – Cocks (vid behov), 13.4 kl. 18.30 Cocks – GrIFK (vid behov)

Åskådare får inte se matcherna som kan ses på webben via SolidSport-tjänsten: https://solidsport.com/grifknaiset

Kaptenerna svarar

LAGKAPTENERNA Carolina Rehnberg (GrIFK) och Anna Lindahl (Dicken) ger sin bedömning av den kom- mande semifinalserien:

Motståndarens styrkor:

Lindahl: De har ett jämnt lag men klart Johanna Hilli är en stor del av Granis spel. Bra lagspel och jämnhet är deras bästa styrkor.

Rehnberg: Dicken har verkligen många bra spelare och trots att de byter spelare försämras inte kvaliteten. De som kastar långt ifrån och målvaktsspelet, såklart, är deras styrkor.

Motståndarens nyckelspelare:

Lindahl: I Grani har målvakterna en jätteviktig roll. Grani har bra försvar men om målvaktsspelet inte fungerar har de det svårt. Moa Sjölund har varit mycket bra och för Granis del är det mycket viktigt att Moa lyckas.

Rehnberg: Dickens Malena Heikkinen och Matilda Peitsa- ro är båda spelare som inte ger efter och de kan också vända en match. Om båda har en bra dag kan det vara illa för oss.

Varför går Dicken till final:

Lindahl: Jag upplever att vi har ett bättre material och trots att motståndaren har ett jämnt lag, har vi ändå minst två bra spelare per position. Om vårt spel flyter är det svår att besegra oss.

Varför går GrIFK till final:

Rehnberg: Jag tycker vi spelar snabbare och bara vi kan kontra får vi lätta mål på det viset. Under våren har försvaret varit jättebra. Vårt halvhöga försvar har fungerat bra och vi har snabba fötter så vi orkar jobba på även där.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *