| KAUPUNKI - STADEN

I Grani språkbad lär barnen sig svenska i förbifarten

Grankulla stads daghem Grani språkbad har språkbadat 5–6-åringar sedan 2012.

Finskspråkiga familjer har upptäckt att dagiset-förskolan är ett ypperligt sätt att lära barnen svenska och en väg till skola på svenska.

Det har också familjen Vähäsöyrinki lagt märke till. Familjens barn Veera och Tobias Vähäsöyrinki känner Grani språkbad väl – Tobias går i förskolan medan Veera redan är i skolan, på språkbadsklassen 2B i Mäntymäkiskolan.

Mamma Mari Vähäsöyrinki berättar:

– Vi bodde några år i Danmark tack vare min mans jobb. Tobias föddes där. Veera hade lärt sig danska med kompisar och på daghem precis lagom till att vi skulle flytta tillbaka. De viktigaste kriterierna när vi valde hemort blev bra ställe att bo och en möjlighet till svenskspråkigt språkbadsdaghem. Vi köade i ett år till Grani språkbad och 2016 nappade det.

Familjen har varit nöjd med språkbadet.

– Barnen tycker kompisarna är bäst medan det bästa ur föräldrarnas synvinkel är den trevliga språkbadsgemenskapen och de härliga småbarnsfostrarna som arbetar med stort hjärta. Nyttan med språkbad konkretiserades på Åland i somras. Vi tillbringade sommaren där och barnen kunde prata och leka med de andra barnen på svenska. Det är fint att hemstaden stöder barnens tvåspråkighet redan genom småbarnsfostran, säger Vähäsöyrinki.

Både de allmänna och innehållsmässiga målsättningarna samt verksamheten är de samma som på vanlig förskola.

– Personalen pratar svenska med barnen med målet att göra dem bekanta med språket och begreppen i förskoleverksamheten. Efter förskolan fortsätter barnen lära sig svenska på Mäntymäkiskolans språkbadsklass, berättar språkbadsdagisets chef Riitta Ojanperä.

– Vi har inte behövt marknadsföra språkbadet nästan alls. Familjerna hittar oss och det är kö hit. Något barn anmäldes redan på BB, säger Ojanperä om språkbadets popularitet.

Långvariga chefen för Grani språkbad Riitta
Ojanperä (t.h.) pensioneras i mitten av april. Hennes efterträdare är Kati Tikka.
Femåringar i Grani språkbad (från vänster) Akseli, Aaron, Atte, Benjamin, Aldo, Aurora och Kasper.

På språkbadsdagiset sker snart ett chefsbyte när Ojanperä blir pensionerad. Ojanperä har basat för Grani språkbad i nio år, så länge som verksamheten varit tvåårig. Ojanperä har jobbat i mer än 40 år inom småbarnsfostran och har varit dagshemschef även på andra daghem. Så här på tröskeln till pensioneringen känner sig Ojanperä mest tacksam. Hon tackar familjerna som haft barn i språkbadsdagiset för att de varit hängivna verksamheten och hon betonar att föräldrarna har en viktig roll i att stödja barnets språkutveckling. Hon är speciellt stolt över den yrkeskunniga personalen.

– Arbetet som chef upplever jag mest som att jag möjliggör att dagiset fungerar. Inget fungerar om inte någon lagar och transporterar maten till oss, plogar och sandar gården, sköter planteringarna och fastigheten. Tack går även till den kedja av stadens personal som möjliggör vår verksamhet även stadens beslutsfattare som på ett föredömligt sätt satsar på småbarnsfostran.

I mitten av april tar Kati Tikka över chefsposten. Hon kliver enligt sig själv in i Ojanperäs stora stövlar. Tikka kommer från Esbo där hon ledde ett engelskspråkigt daghem.

– Jag sökte jobbet som chef för språkbadsdagiset eftersom helheten verkade intressant, mångsidig och som chef får man delta i utvecklingen av och samarbetet inom Grankulla småbarnsfostran. Jag motiveras av att lära mig nytt. Jag börjar mitt nya jobb med öppet och nyfiket sinne och väntar ivrigt på att få lära känna barnen, deras familjer, språkbadsdagisets personal och andra samarbetsaktörer, säger Tikka.

Mer information om Grani språkbad finns på webben på kauniainen.fi

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *