| KAUPUNKI - STADEN

Kielikylpy Granissa ruotsin kieli opitaan kuin huomaamatta

Kauniaisten kaupungin kielikylpy Grani -päiväkoti on kielikylvettänyt 5–6-vuotiaita lapsia vuodesta 2012.

Suomenkieliset perheet ovat löytäneet tämän päiväkoti-esikoulu-polun oivalliseksi keinoksi lapsen ruotsin kielen oppimiselle ja ruotsinkieliseen kouluun siirtymiselle. Näin on tehnyt myös Vähäsöyringin perhe.

Perheen lapsille, Veera ja Tobias Vähäsöyringille, kielikylpy Grani on tuttu. Tobias käy parhaillaan esikoulua, Veera on siirtynyt jo koulutielle ja on Mäntymäen 2B-kielikylpyluokalla. Perheen äiti Mari Vähäsöyrinki taustoittaa tapahtumia näin:

– Mieheni työkomennus vei meidät muutamaksi vuodeksi Tanskaan, jossa Tobias syntyi. Veera oli kavereiden ja päiväkodin kautta oppinut tanskan kielen, juuri kun tuli paluumuuton aika. Kotipaikan valinnassa nousi tärkeimmiksi kriteereiksi hyvä asuinpaikka ja mahdollisuus päästä ruotsinkieliseen kielikylpypäiväkotiin. Vuoden verran jonotimme pääsyä kielikylpy Graniin ja 2016 sitten tärppäsi.

Perhe on ollut todella tyytyväinen kielikylpytoimintaan.

– Lasten mielestä parasta on kaverit – vanhempien näkökulmasta mukava kielikylpy-yhteisö ja upeat varhaiskasvatusopettajat, jotka tekevät työtään suurella sydämellä. Kielikylvyn hyöty konkretisoitui viime kesänä Ahvenanmaalla, jossa vietimme kesän. Lapset pystyivät juttelemaan ja leikkimään muiden lasten kanssa ruotsiksi. On upeaa, että kotikaupunki tukee lasten kaksikielisyyttä jo varhaiskasvatuksen kautta, Vähäsöyrinki lisää.

Sekä yleiset että sisällölliset tavoitteet ja toiminta ovat kielikylvyssä samat kuin esikouluissa muutenkin.

– Henkilökunta puhuu lapsille ruotsia tavoitteena tuoda tutuksi esikoulutoimintaan liittyvää kieltä ja käsitteitä. Esikoulun jälkeen lasten ruotsin kielen oppiminen jatkuu Mäntymäen koulun kielikylpyluokilla, johtaja Riitta Ojanperä kiteyttää toimintaa.

– Kielikylpyä ei ole tarvinnut juuri mainostaa. Perheet ovat meidät löytäneet ja lapsia on jonoksi asti. Onpahan lapsi ilmoitettu jonoon jo suoraa synnytyslaitokselta, Ojanperä kertoo kielikylvyn suosiosta.

Kielikylvyssä on käynnissä kapulan vaihto Ojanperän siirtyessä eläkkeelle. Ojanperä on toiminut kielikylpy Granin johtajana yhdeksän vuotta – koko sen ajan kun toiminta on ollut kaksivuotista. Ojanperällä on takanaan vankka, yli 40 vuotta kestänyt ura varhaiskasvatuksen parissa. Hän on työskennellyt johtajana myös muissa päiväkodeissa.

Kielikylpy Granin pitkäaikainen johtaja Riitta
Ojanperä (oik.) on jäämässä eläkkeelle
huhtikuun puolivälissä. Hänen seuraajakseen on nimitetty Kati Tikka.
Viisivuotiaita kielikylpyläisiä: (vasemmalta) Akseli, Aaron, Atte, Benjamin, Aldo, Aurora ja Kasper.

Eläkkeelle jäännin kynnyksellä Ojanperällä on päällimmäisenä mielessä kiitokset. Kielikylpyyn osallistuneita perheitä hän kiittää vahvasta sitoutumisesta toimintaan ja painottaa vanhempien tärkeää roolia lapsen kielellisen kehityksen tukena. Kielikylvyn ammattinsa osaavasta henkilöstöstä Ojanperä on erityisen ylpeä.

– Johtajan työn koen lähinnä mahdollistajana sille, että päiväkoti toimii. Ilman sitä, että joku laittaa ja tuo meille ruuat, auraa ja hiekoittaa pihat, hoitaa istutukset sekä kiinteistön, ei mikään toimisi. Kiitokset menevät koko sille ketjulle kaupungin työntekijöitä, jotka mahdollistavat toimintamme – myös kaupungin päättäjille, joka esimerkillisesti panostaa varhaiskasvatukseen.

Huhtikuun puolivälissä johtajana aloittaa Kati Tikka, joka omien sanojensa mukaan astuu Ojanperän suuriin saappaisiin. Tikka siirtyy kielikylpy Granin johtoon Espoosta, jossa hän on toiminut englanninkielisen kielikylpypäiväkodin johtajana.

– Hain kielikylpy Graniin johtajaksi, koska tehtäväkokonaisuus vaikuttaa mielenkiintoiselta, monipuoliselta ja tehtävässä pääsee mukaan myös Kauniaisten kaupungin varhaiskasvatuksen kehitys- ja yhteistyöhön. Minua kiehtoo ja motivoi uuden oppiminen. Aloitan uudessa tehtävässä avoimin sekä uteliain mielin ja odotan innolla tutustumista lapsiin, heidän perheisiin, kielikylpypäiväkodin henkilöstöön ja muihin yhteistyötahoihin, Tikka puntaroi tulevaa.

Lisätietoa kielikylpy Granin toiminnasta löydät netistä: kauniainen.fi

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *