| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Kuntatekniikan kevät

Runsasluminen talvi on ollut monelle meistä tervetullut piristys vallitsevassa tilanteessa.

 

Talvinen maisema on kaunis ja hiihtäminen myös luonnonladuilla on talven aikana ollut mahdollista. Samaan aikaan suuri lumimäärä on pitänyt kaupungin kunnossapidon kiireisenä. Korkealaatuista alueiden kunnossapidon tasoa on osattu arvostaa ja huomioida aikaisemminkin, mutta erityisesti nyt kuntatekniikkayksikön työntekijät ansaitsevat ison hatunnoston vahvasta työpanoksestaan kaupungin ja kaupunkilaisten sujuvan arjen mahdollistamisessa. Kaupunkilaisilta saatu aito positiivinen palaute hyvästä talvikunnossapidon tasosta on tuntunut hienolta. Kiitokset saamistamme kiitoksista.

Kauniainen on kohtaamassa yhden suurimmista liikenteellisistä muutoksista vuosikymmeniin, kun Espoon kaupunkirata -hanke on alkamassa. Tämä tulee olemaan lähivuosien ajan suurin ponnistus kaupungissamme. Hanke toteutetaan Väyläviraston vetämänä, Espoon ja Kauniaisten ollessa tiivisti mukana osapuolina.

Nykyiset asemat tulevat saamaan odotetun uudistuksen, esteettömät kulkuyhteydet sekä varmasti ilahduttavan ulkoasun. Ratahanke on osaltaan antanut useiden asemanseudun uudistustöiden odottaa itseään. Kaupunkirataan liittyy olennaisena osana pyöräilyn laatukäytävä Baanan suunnittelun käynnistyminen ja rakentaminen. Baanan kautta Kauniaisten kevyen liikenteen toiminnallisuus paranee.

Kauniainen on vahvasti ekologisen ja turvallisen liikkumisen kaupunki. Olemme hyvää vauhtia etenemässä kulkuneuvojemme osalta kohti strategian mukaista hiilineutraalia Kauniaista 2035. Vuosi sitten siirryimme kaikkien dieselkäyttöisten ajoneuvojen ja ajettavien työkoneidemme osalta käyttämään ympäristöystävällistä biodieseliä. Viisi kotihoidon henkilöautoa uusitaan sähköautoiksi.

Kuntatekniikka käynnisti viime vuonna katuvalaistuksen uusimishankkeen, jossa koko katuverkon ja puistoalueiden valaistus päivitettiin ledivalaisimiin. Ledit ovat parantaneet näkyvyyttä, energiatehokkuutta ja liikenneturvallisuutta, mutta myös yleisen turvallisuuden tunnetta. Valoa on enemmän ja valaistuksen laatu on nyt näkyvästi aikaisempaa parempaa. Tärkeänä osa-alueena mm. suojateiden kohdat ovat nyt aikaisempaa turvallisempia.

Valaistushankkeen perään käynnistämme yhteistyössä verkkoyhtiö Carunan kanssa Lähikaapelihankkeen, jossa yhteiskäyttöpuupylväät päivitetään metallisiin ja sähkönjakelu sekä valaistuksen ilmajohdot kaivetaan maahan.

Yleistä päivitystä ja piristysruisketta katujen varsille on myös tuonut verkkoyhtiö Carunan kanssa yhteistyössä toteutettu muuntamoiden yleisilmeen kohentaminen, jossa muuntamoiden seinäpintoihin on sijoitettua kaupunkiimme liittyviä vanhoja suuria valokuvia. Muihin pienempiin, mutta yhtä lailla tärkeisiin hankkeisiin kuuluvat myös katualueiden kiveyksien uusintaa sekä leikkipuistojen kyltitysten parantamista ja yhtenäistämistä.

Kuntatekniikan vihersuunnittelu laatii talvella viheralueiden kunnostussuunnitelmia eri puolilla kaupunkia. Venevalkaman puistoon on suunniteltu uusi pergola. Hautausmaan parannuksia jatketaan uuden huoltotien ja vesipisteiden suunnittelulla. Kaupunkikuva saadaan taas kesäkaudeksi kukoistamaan. Myös koirapuiston aidat uusitaan ensi kesänä. Valaistusta koirapuistoon parannettiin ja lisättiin jo aikaisemmin. Viime vuonna Kasavuoren metsään tehtiin suuren suosion saavuttanut laavu ja tänä vuonna virkistäytymismahdollisuuksia toteutetaan lisäämällä Träskmossenin keidassuolle pitkospuita. Länsiosastaan se toteutetaan esteettömänä. Pitkospuiden liittymäkohtaan rakennetaan leveämpi kääntöpaikka penkkeineen.

Kuntatekniikan pelikenttä on moninainen ja tulokset ovat helposti havaittavissa aktiivisessa ja kehittyvässä kaupunkiympäristössä. Välillä vienosti toivomme kaupunkilaisilta hieman lisää kärsivällisyyttä rakentamisesta aiheutuvia häiriöitä ja poikkeustilanteita kohtaan. Viihtyisää ja vihreätä kaupunkia rakennetaan, kehitetään ja ylläpidetään yhteistyössä lukuisten eri toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa.

Pian valmistaudumme katupölyn torjuntaan eli hiekoitushiekan poistoon ja katujen puhdistuksiin. Odotamme varmasti jo innolla, että pääsemme taas keväällä liikkumaan ja nauttimaan hyvillä mielin puhtaasta kaupungista perheidemme sekä ystäviemme kanssa.

Hyvää alkavaa kevättä kaikille.

JARKKO RIIPINEN

KUNTATEKNIIKKAPÄÄLLIKKÖ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *