| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kolumni: Vuoden 2020 tilinpäätös sekä vuoden 2021 taloustilanne

Kauniaisten kaupungin lopullinen tilikauden 2020 ylijäämä on noin 1,6 miljoonaa euroa, ollen selvästi talousarviota parempi.

 

Kertaeristä puhdistettu tulos on noin 280 000 euroa plussalla, ollen noin 2,3 miljoonaa euroa parempi kuin talousarviossa arvioitu tulos.

Tilikauden talousarviota parempi tulos selittyy pääasiallisesti valtion runsailla ylimääräisillä koronaan liittyvillä valtionosuuksilla. Valtionosuudet kehittyivät juuri valtion koronatuista johtuen huomattavasti ennustettua paremmin. Vuoden 2020 valtionosuudet olivat noin +4,3 miljoonaa euroa, kun valtionosuuksien oli talousarviossa arvioitu olevan –180 000 euroa, kun ne vuonna 2019 olivat lähes –1,9 miljoona euroa. Kaupungin kokonaisverokertymä oli noin 69,2 miljoonaa euroa, mikä alitti Kuntaliiton 12/2020 ennusteen lähes kolmella miljoonalla eurolla ja kaupungin talousarviossa olevan oman ennusteen kokonaisverokertymästä noin 1,3 miljoonalla eurolla. Kyseinen verokertymä oli kuitenkin huomattavasti parempi kuin mitä sekä Kuntaliitto että kaupunki itse uskalsi ennustaa kesän kynnyksellä koronan mm. tuplatessa lyhyen ajan sisään kaupungin työttömyysasteen. Vuodet 2016–2018 olivat kaupungille erittäin maltillisen toimintamenojen kasvun aikaa, kun toimintamenot kasvoivat vuoden 2015 tilinpäätöksestä vuoden 2018 tilinpäätöksen absoluuttisesti vain noin 1,7 prosenttia. Vuonna 2019 toimintamenot kasvoivat kokonaiset 4,5 prosenttia verrattuna vuoden 2018 tilinpäätökseen. Vuoden 2020 toimintamenojen kasvutahti olisi ollut varsin maltillinen ilman koronapandemiaa. Vuoden 2020 toimintamenojen kasvu oli 3,3 prosenttia, josta lähes puolet on suoraan tai epäsuoraan koronasta johtuvaa. Koronalla tulee olemaan monivuotinen vaikutus ainakin kaupungin menoihin ja todennäköisesti myös verotuloihin.

Kohtalaisen hyvän vuoden 2020 tuloksen ei siis saa antaa hämärtää isompaa kuvaa ja sitä todellisuutta, että tämän hetken taloustilanne on kaukana hyvästä. Edellisen vuoden isot ylimääräiset koronaan liittyvät valtionosuudet jäävät pois ja kaupunki joutuu monien omien koronamenojen lisäksi todennäköisesti paikkaamaan sekä HSLn että HUSin koronasta pahasti kärsinyttä taloutta. Työttömyysaste on myös vielä yli yhdeksässä prosentissa, sen ollessa ennen koronan iskemistä noin viidessä prosentissa. Valtuuston hyväksymä vuoden 2021 talousarvio on jo lähtökohdiltaan noin 3,8 miljoona euroa alijäämäinen. Kyseinenkin tulos perustuu oletukselle siitä, että kaupunki saa 2,8 miljoonaa euroa maankäyttösopimuskorvauksia, ja näiden toteutuminen on kaikkea muuta kuin varmaa. Todellinen alijäämä voi tänä vuonna hyvinkin ylittää viisi miljoonaa euroa, joka on Kauniaisten kokoiselle kaupungille varsin iso summa.

Vaalien alla houkutus luvata uusia ja parempia palveluita on aina suuri, vaikka taloustilanne todennäköisemmin edellyttää kaupungilta uusia säästötoimia. Tulevan valtuuston suurimpia haasteita tuleekin olemaan se, miten tiukasta talousraamista huolimatta pystymme yhdessä kaupungissa toimivien seurojen, yhdistysten ja kuntalaisten kanssa varmistamaan, että pitkittyneestä pandemiasta mm. pahasti kärsineet nuoret ja seniorit eivät syrjäydy. Julkinen sektori ei myöskään voi hoitaa kaikkea, ja tämä on myös asia johon joka ikinen granilainen voi antaa oman panoksensa. Ei jätetä ketään yksin, oli sitten kyse nuoresta, aikuisesta tai seniorista.

CHRISTOFFER MASAR

KAUPUNGINJOHTAJA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *