| KAUPUNKI - STADEN

Oroväckande läge i Grankulla, stadsdirektören förstår behovet av restriktioner

Pandemiläget är enligt stadsdirektör Christoffer Masar mycket oroväckande i Grankulla. Han säger sig ha förståelse för regeringens planerade begränsningar.

– Under de två senaste veckorna har hos oss 35 personer testat positivt och under den senaste veckan 20 personer. Det betyder att incidenstalet för två veckor är cirka 350/100 000 invånare. Incidensen under de senaste 14 dygnen ligger högre än hos oss i bara sex andra kommuner i Finland, säger han.

Om man vill hitta något positivt i de dåliga siffrorna så är det i så fall att smittan nu förekommer speciellt bland ungdomar och att de klarar sig undan i huvudsak med rätt lindriga symptom.

– En del unga kan dock få långvariga symptom så inte heller unga ska förringa riskerna med sjukdomen. Största hotet utgörs dock av att unga sprider smittan vidare till sina föräldrar och äldre släktingar.

Regeringens föreslagna begränsningar får förståelse.

– Lagstiftningen har som möjliggör begränsningarna har ännu inte godkänts och man kan alltid gräla om detaljer, men jag förstår varför regeringen överväger begränsningar i rörelsefriheten. Jag ser det framförallt som en signal att läget är verkligt allvarligt och att alla har skäl att senast nu följa rekommendationerna. Samtidigt ger det möjligheter att vidta åtgärder vid grova fall där masker inte används inomhus och andra begränsningar inte åtföljs, säger han.

Vad kommer Grankulla att vidta för åtgärder om regeringens förslag blir verklighet?

Övervakningen av begränsningarna hör till polisen. Stadens roll i övervakningen är vad vi nu vet att i huvudsak fungera som en samarbetspartner för polisen och hjälpa till med att bedöma vilka platser som det finns skäl att övervaka. Grankulla stads beredskapsledningsgrupp har utsett en kontaktperson som ska samarbeta med polisen i Västra Nyland.

Vad är din hälsning till Grankullaborna inför påskfirandet?

– På allmänt plan är min hälsning nu att oberoende om begränsningarna i rörelsefriheten träder i kraft eller inte så finns det all orsak att begränsa kontakterna till ett minimi. Istället för att leta efter kryphål finns det skäl att ta myndigheternas budskap på stort allvar och att på alla sätt minmera kontakterna. Vaccinmängderna och vaccinationstäckningen stiger hela tiden och så vitt allt framskrider planenligt är läget redan i sommar ett helt annat. Nu lönar det sig att fortfarande kämpa en stund, så kan vi ha en rätt så normal sommar framför oss, säger Masar.

Grankulla stads coronalägesrapport

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *