| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Stadsdirektören om kommunalvalsflytten: Riskerna minskar

Kommunalvalet flyttas enligt lördagens beslut av partisekreterarna till den 13.6. För det praktiska fullmäktigearbetet är effekten minimal, enligt stadsdirektören.

 

– Åtta partier av nio stöder flytt av kommunalvalet till juni. Valet hålls den 13.6, skriver Justitieministeriet på Twitter.

Ursprungligen var avsikten att ordna valet den 18.4.

– Som tjänsteman är jag själv pragmatiker och anser att en flytt av valet med två månader inte är speciellt ödesdiger ur demokratisk synvinkel då avsikten är god och man på det sättet sannolikt kan arrangera valet på ett mera säkert sätt och nå ett högre valdeltagande, kommenterar Christoffer Masar beslutet.

För det praktiska fullmäktigearbetet är effekten också minimal.

– Nya fullmäktige skulle enligt den tidigare tidtabellen har sammanträtt en gång i juni och nästa gång först efter ett långt sommaruppehåll. Nu hålls det första fullmäktigemötet sannolikt först i augusti och det blir ingen lång paus efter det.  Även när det gäller organiseringen inom övriga organ kan den nya tidtabellen till och med fungera bättre.

Valet kunde ha ordnats även i april, men många risker och oron kring ordnandet av valet minskar tack vare flytten. 

– Eftersom vaccintäckningen i juni kommer att vara betydligt högre än vad den hade varit i april och coronaläget på det viset sannolikt är klart bättre, bedömer jag att valdeltagandet kommer att vara högre, säger han.

Texten uppdaterad 13.50.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *