| YLEINEN - ALLMÄN

Tjejvillan – ett ställe där man kan vara sig själv

I januari flyttade Tjejvillan i Grankulla sin verksamhet från Villa Bensow till Dalvägen, ett stenkast från köpcentrumet.

9-åriga Emma, Matilda och Ellen samt 12-åriga Linnea gillar de nya utrymmena och kommer att besöka Tjejvillan så ofta som möjligt.

Barnavårdsföreningen startade sitt Tjejvillan-projekt hösten 2015 i samarbete med Stiftelsen Bensow. Målsättningen med Tjejvillan är att ge flickor en trygg plats där de kan vara sig själva, utan att behöva känna någon krav på att uppfylla en roll. Ledarna bemöter och stödjer flickorna på individnivå, eftersom det även är viktigt att ha trygga vuxna som inte är ens förälder.

Den första Tjejvillan öppnades i Grankulla, och senare har även Helsingfors, Kyrkslätt och Sibbo fått sin egen villa. På grund av renoveringen av Villa Bensow flyttade Tjejvillan i Grani till Dalvägen 11 i början av januari i år.

”Tjejvillan är den bästa fritiden”

Under åren 2015-2020 besökte 306 flickor Tjejvillan i Grankulla och sammanlagt besökte dessa flickor villan 5 408 gånger. Tjejvillan i Grani lockar även många flickor från Esbo och Helsingfors. Bland annat har tredjeklassarna från Karamalmens skola, Emma och Matilda, hittat till den nya lokalen på Dalvägen 11.

– Alltid när man är här är det roligt! Hit skulle jag verkligen komma oftare om det vore öppet flera dagar i veckan, säger Emma.

Linnea (t.v), Ellen, Matilda och Emma utanför de nya lokalerna.

Kompisen Matilda håller med och säger att Tjejvillan är den bästa fritidssysselsättningen. Bådas favoritsysslor är att leka med käpphästar och att spela Just Dance. Ellen, som i år fyller tio år, har kommit till Grani, eftersom åldersgränsen i hennes hemstads villa är 13 år. Året innan deltog hon i Tjejvillans sommarläger, som hon gillade extremt mycket. Storasyster Linnea besöker regelbundet villan i Helsingfors, dit hon kan åka med buss men den här gången har hon följt med sin lillasyster till Grankulla.

– Det är trevligt att ha ett ställe där man kan tala om saker som pojkar kanske inte förstår. Dessutom kan man kan få ”privathjälp” från ledarna och de andra flickorna, säger Linnea, 12 år.

I de olika workshoparna som ordnas på Tjejvillan behandlar man ämnen som eventuellt inte behandlas någon annanstans. Det kan handla om kroppen, sexualitet, känslor, relationer samt pengar och sparande. Flickorna har också lyft fram egna förslag på workshopar, varav bakning varit en stor favorit.

Det bästa med Tjejvillan är att få träffa nya kompisar, betonar alla fyra flickor starkt. Därmed har också det nya begreppet ”Tjejvillakompisar” uppstått.

Verksamheten nu online

De nya coronarestriktioner som nu tagits i bruk hindrar inte Tjejvillan att fortsätta sin verksamhet. Såsom förra coronavåren kommer det också nu att ordnas träffar via zoom.

– Det är inte obligatoriskt att ha kameran eller mikrofonen på, vilket är bra, säger Ellen som tidigare deltagit i träffar på distans.

Under de senaste månaderna har Instagram fått en större roll i verksamheten, eftersom den fungerar som en kanal där de kan nå flickorna genom ig-livestream och skapa innehåll i vardagen genom fritids- och pysseltips.

Vem är Tjejvillan till för?

Alla 10–18 åriga som identifierar sig som flickor är välkomna till Tjejvillan i Grani. Vad kan man göra på Tjejvillan? Både ledarna och flickorna betonar att man på Tjejvillan kan i princip göra vad som helst. Man kan hänga, tala, leka, spela brädspel och Wii, pyssla, måla, sy, äta mellanmål eller göra läxor. Det viktigaste är dock att Tjejvillan klassas som fritid där var och en får själv välja vad den vill göra.

Adress:

Dalvägen 11.

Öppettider:

Tjejvillan har öppet onsdagar 14–19 och fredagar 14–17. På grund av införandet av strängare coronarestriktioner fr.o.m mars hålls verksamheten på distans.

Anmälning:

I normala omständigheter är det bara att knacka på dörren och komma in men under coronapandemin ska en anmälning göras på förhand. Det räcker med att flickorna eller föräldrarna skickar ett meddelande på Whatsapp eller Instagram.

Sociala medier:

Instagram – @tjejvillan Facebook – Tjejvillan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *