| YLEINEN - ALLMÄN

Tjejvillanissa voi olla oma itsensä

Tammikuussa muutti Kauniaisten Tjejvillan toimintansa Villa Bensowista Laaksotielle, kivenheiton päähän kauppakeskuksesta.

Yhdeksänvuotiaat Emma, Matilda ja Ellen sekä 12-vuotias Linnea pitävät uusista tiloista ja aikovat vierailla siellä niin usein kuin mahdollista.

Lastensuojeluyhdistys aloitti oman Tjejvillan-projektinsa syksyllä 2015 yhteistyössä Bensowin säätiön kanssa. Tjejvillanin tavoitteena on tarjota tytöille turvallinen paikka, jossa he voivat olla omat itsensä, eikä heidän tarvitse tuntea tarvetta esittää mitään roolia. Ohjaajat vastaavat ja tukevat tyttöjä henkilökohtaisella tasolla, koska myös on tärkeää, että lähellä on turvallisia aikuisia, jotka eivät ole kenenkään vanhempia.

Ensimmäinen Tjejvillan avattiin Kauniaisissa, ja sen jälkeen ovat myös Helsinki, Kirkkonummi ja Sipoo saaneet omat talonsa. Villa Bensowin remontin takia Granin Tjejvillan muutti Laaksotie 11:een tammikuun alussa tänä vuonna.

”Tjejvillan tarjoaa parasta vapaa-aikaan, mihin minä voin osallistua”

Vuosina 2015–2020 Kauniaisten Tjejvillanissa vieraili 306 tyttöä. Yhteensä vierailukertoja oli 5408. Granin Tjejvillan houkuttelee myös monia tyttöjä Espoosta ja Helsingistä. Muun muassa ovat Karamalmin koulun kolmasluokkalaiset Emma ja Matilda ovat löytäneet uusiin tiloihin Laaksotie 11:ssä.

– Täällä on aina hauskaa! Tulisin tänne useammin, jos tämä olisi auki useampina päivinä viikon aikana, kertoo Emma.

Hänen ystävänsä Matilda on samaa mieltä ja sanoo, että Tjejvillan tarjoaa parasta vapaa-ajan toimintaa. Kummankin lempiharrastuksia ovat leikkiminen keppihevosilla ja pelaaminen Just Dancea.

Ellen, joka täyttää tänä vuonna 10 vuotta, on tullut Graniin, koska ikäraja hänen kotikaupunkinsa Tjejvillaan on 13 vuotta. Edeltävänä vuonna hän osallistui Tjejvillanin kesäleirille, josta hän piti tosi paljon. Isosisko Linnea käy säännöllisesti Helsingin Tjejvillanissa, jonne hän matkustaa bussilla, mutta tällä kertaa hän on tullut pikkusiskon seurassa Kauniaisiin.

– On kivaa, kun on paikka, jossa voi puhua asioista joita pojat eivät ehkä ymmärrä. Sitä paitsi voi saada henkilökohtaisia neuvoja ohjaajilta ja muilta tytöiltä, sanoo Linnea, 12.

Linnea (vas.), Ellen, Matilda ja Emma uusien tilojen edessä.

Tjejvillanissa järjestettävissä työpajoissa käsitellä asioita, joita ei oikeastaan voi käsitellä missään muualla. Kyse voi olla kehosta, seksuaalisuudesta, tunteista ja suhteista, sekä rahasta ja säästämisestä. Tytöt ovat esittäneet myös omia ehdotuksia työpajoihin. Yksi suosituimmista on ollut leipominen.

Parasta Tjejvillanissa on tutustuminen uusiin ystäviin, korostavat kaikki neljä tyttöä. Tämän takia on termi “Tyttöjentalonkaverit” saanut alkunsa.

Toimintaa verkossa

Uudet käyttöön otetut koronaan liittyvät rajoitukset eivät estä Tjejvillania jatkamasta toimintaa. Samaan tapaan kuin viime vuoden koronakeväänä, yhteyksiä pidetään yllä zoomin avulla.

– Kameraa tai mikrofonia ei ole pakko pitää auki, ja se on hyvä, sanoo Ellen, joka on aiemmin osallistunut etätapaamisiin.

Viime kuukausien aikana on Instagramin rooli kasvanut toiminnan osana, koska se toimii eräänlaisena kanavana, jossa tytöt voidaan tavoittaa ig-suoratoiston kautta, ja kun halutaan luoda sisältöä arkeen ja tarjota vihjeitä vapaa-aikaan ja askarteluun.

Keille Tjejvillan on?

Kaikille 10–18-vuotiaille, jotka pitävät itseään tyttöinä.

Mitä Tjejvillanissa voi tehdä?

Sekä ohjaajat että tytöt korostavat, että Tjejvillanissa voi periaatteessa tehdä mitä tahansa. Voi hengailla, puhua, leikkiä, pelata lautapelejä ja Wiitä, askarrella, maalata, ommella, syödä välipalaa tai tehdä läksyjä. Tärkeintä kuitenkin on, että Tjejvillan on vapaa-aikaa varten, ja kukin saa itse valita mitä haluaa tehdä.

Osoite:

Laaksotie 11. Aukiolo: Tjejvillan on auki keskiviikkoisin klo 14–19 ja perjantaisin klo 14–17. Maaliskuun alussa koronarajoitukset kiristyvät, ja se tarkoittaa, että toiminta jatkuu etänä.

Ilmoittautuminen:

Normaalioloissa voi taloon tulla koputtamalla oveen ja astumalla sisään, mutta näin korona-aikana pitää ilmoittautua etukäteen. Riittää, jos tytöt tai vanhemmat lähettävät ilmoituksen Whatsappilla tai Instagramilla.

Sosiaaliset mediat: Instagram – @tjejvillan Facebook – Tjejvillan

KÄÄNNÖS: PATRICIA HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *