| URHEILU - IDROTT

Handboll: Våren anländer med playoff till Grankulla

Handbollssäsongens grund- och fortsättningsserier är över och det är dags för slutspel.

För Grankullalagen i FM-serierna innebär det här extra spännande tider eftersom både damernas och herrarnas lag tagit sig till slutspel. Grankulla IFK:s damlag utmanar Dicken i semifinalen medan herrarna ställs mot Sjundeå IF i kvartsfinalen.

Ännu höstas kändes tanken att spela för tomma läktare märklig men nu har både spelare och åskådare vant sig. I fjol avslutades säsongen före slutspelet och nu är högsta önskan att få genomföra säsongen ända till slut. Det förvärrade pandemiläget skapar ändå osäkerhet kring play off eftersom eventuell karantän skulle kunna leda till att matcherna måste flyttas vilket i sin tur kan leda till att säsongen avslutas tidigare.

Jämn semifinalserie väntas

Vinterns FM-serie har varit den intressantaste på länge. Alltid framgångsrika HIFK och Dicken har fått märka att det inte finns några lätta segrar mer. GrIFK och KyIF har gjort stora framsteg och orsakat poängförluster för de båda Helsingforslagen.

Anna Lindahl (Dicken) och Carolina Rehnberg (GrIFK) möts i semifinalen.

Grankulla IFK kom trea i grundserien och ställs mot grundserietvåan Dicken i semifinalen. I fjol var Dicken ett för svårt lag för GrIFK men den här säsongen har det varit betydligt jämnare. GrIFK besegrade Dicken i de två senaste matcherna och därför väntar en jämn semifinalserie.

Motståndaren Dicken har ett bra lag med flera spelare som kan avgöra. Malena Heikkinen övertygar med sin snabbhet och hon har tillsammans med Matilda Peitsaro gått från klarhet till klarhet i anfallet. I grundserien hade laget tidvis svårt att hålla uppe flytet i spelet i hela 60 minuter och det kan hända att vi ännu inte fått se det bästa av Dicken. När det gällde lyckades Dicken, det blev seger över HIFK i den spännande cupfinalen.

I semifinalen kan en Grankullaspelare råka ut för punktmarkering. Johanna Hilli, som är tillbaka i GrIFK-tröjan, har uppfyllt de stora förväntningar hon hade på sig. Hon gjorde 144 mål i grundserien och var FM-seriens bästa målskytt.

Den första matchen i semifinalserien spelas i Britas den 28.3. I den andra semifinalen möts grundserievinnaren HIFK och årets överraskare Kyrkslätt IF.

Herrarna visar fin form inför kvarten

Det är ett taggat GrIFK i toppform som kommer ut på planen när herrarnas kvartsfinal sätter i gång i Sjundeå den 23 mars. Under grundserien spelade Grankulla IFK ganska ombytligt och gick till nedre fortsättningsserien. Men det kan ha varit en lyckträff, för laget hittade matchformen och självförtroendet och det blev inga förluster i fortsättningsserien.

Robin Granlund (15) har tagit en stor roll i GrIFK.

Kvartsfinalmotståndaren Sjundeå IF har haft motsatta förutsättningar på vägen till kvarten. I den övre fortsättningsserien var motståndet tufft med seriens tre topplag Dicken, Cocks och BK-46 som motståndare. Resultatet var sex förluster även om en del matcher var bra. Filip Churlevski, som anslöt till laget i september, tog genast en stor roll i Sjundeålaget och har tillsammans med Ott Varik varit lagets farligaste spelare.

När säsongen startade fick GrIFK fick en hård förstärkning i landslagsspelaren Robin Granlund, som kom från Dicken. Granlund ville ha ett lyft i karriären och har lyckats bra i Grankulla – han gör sin bästa säsong och har spelat bra även i landslaget. Vid årsskiftet förstärktes GrIFK ytterligare genom Miro Koljonen, som återvände från Norge. När Koljonen är i form får GrIFK ytterligare alternativ i anfallet.

Matcherna mellan GrIFK och Sjundeå IF har ofta varit verkliga rysare – under de två senaste säsongerna har flera matcher avgjorts först med mål i sista stunden. I grundserien vann båda lagen lika många av de inbördes matcherna och ingetdera är klar favorit i kvartsfinalen.

Kvartsfinalerna spelas i snabb takt och för avancemang krävs bara två segrar. Sommarlovet kan börja tidigt ifall laget inte hittar flytet.

GrIFK herrar, kvartsfinalernas speldatum:

23.03 kl. 19:30                             SIF – GrIFK

25.03 kl. 19:00                             GrIFK – SIF

27.03 kl. 17:00                             SIF – GrIFK (vid behov)

GrIFK damer, preliminära speldatum för semifinalerna (uppdaterad 24.3):

28.03 kl. 16:00                            Dicken – GrIFK

01.04 kl. 19:00                            GrIFK – Dicken

05.04 kl. 15:15                             Dicken – GrIFK

08.04 kl. 19:00                            GrIFK – Dicken (vid behov)

11.04 kl. 18:00                             Dicken – GrIFK (vid behov)

Inga åskådare tillåts, men matcherna kan ses via tjänsten SolidSport:

https://solidsport.com/grifknaiset

https://solidsport.com/grifk-miehet

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *