| YLEINEN - ALLMÄN

Arne Alligators ”skötare” flyttar till USA

Grankullaborna har vant sig vid att se Arne Alligators bil i gatubilden, men från och med sensommaren blir det litet mindre av det. Arnes skapare Macke Granberg med familj flyttar i augusti till Chicago och familjen kommer att stanna “over there“ i 2–3 år.

– Vi har ingen returbiljett, säger Macke.

Hans fru Martina som jobbar för ett internationellt läkemedelsföretag har blivit erbjuden ett jobb i Chicago. Själv säger Macke att han kanske har varit den som stretat emot en flytt tidigare, men nu har han gett med sig och tycker att det är trevligt att Martina får förverkliga sig själv och dessutom roligt att de två barnen Naema och Leo får en extra grej i bagaget.

– Livet handlar om mera än bara mig, säger han.

Men, lugn bara lugn. Arne Alligator försvinner ingenstans utan kommer att leva kvar både i den digitala och riktiga världen.

– Arne kommer att satsa mera på digitala grejer. Exakt i hurudan form vet jag ännu inte, men jag söker samarbetspartners för att kunna göra detta i större skala. Så förhoppningsvis kommer jag att jobba med det i USA och om inte så har jag alltid nya låtar på kommande och fortsätter i samma anda som förut, men målet är att Arne Alligator ska bli större, säger Macke.

Idag finns Arne på svenska, finska, danska, norska, tyska och lite också på ryska och har även blivit jättestor på Youtube där Arne Alligator har visats minst 130 miljoner gånger sedan 2017.

Nu kan Macke också tänka sig att satsa på en marknad där språket är engelska. Han samarbetar redan med Universal Music Sweden och Universal Music Denmark och nu är dessutom ett nytt samarbete, som han ännu inte avslöjar, under arbete.

– Nya låtar på danska är också på gång. Vi har jättemycket fans i Danmark. Senast igår sände jag iväg gosedjur från Grankulla till Danmark, skrattar han.

Businessen med olika produkter är växande, men inte vinstbringande. Däremot säljer gosedjur, böcker mm. bra vid livespelningar.

Scenuppträdanden fortsätter

Arne Alligator & Djungeltrumman är jättepop i Sverige och år 2019 hade gruppen fler spelningar där än i Finland, cirka 40–50 konserter. Arne Alligator kommer också framöver att uppträda live, även om Macke flyttar och sångaren Tomas Nyberg även han tar en paus.

Nya krafter tar vid under konserterna, men Arne själv är densamma som tidigare.

Under pandemin har allt fler sett Arne på Youtube, men spelningarna är borta.

– Men vi var faktiskt på Viking Line “i smyg” under sportlovet. Det var väldigt lite folk och väldigt tryggt, säger Macke.

Nu har det gått ett drygt år med pandemin och han är litet besviken på att kommuner och andra arrangörer satte lapp på luckan och avbokade konserter när coronan slog till.

– De som utövar musiken lämnades vind för våg även om de tar en jättestor risk för konsten, säger Macke som också gjort sig känd som konferencier i olika sammanhang.

Marcus ”Macke” Granberg

  • Född i Grankulla, men uppvuxen i Esbo. ”I tonåren bodde vi i Gäddvik, innan det i Hagalund. Jag gick mina tre första tre skolår i Waterloo i Belgien”. Flyttade till Grani igen 2009 och byggde hus för ett par år sedan.
  • Gift med Martina. Paret träffades redan på dagis. Två barn, dottern Naema, 16, som går på första klassen i GGS och sonen Leo, 14, som går i Hagelstamska skolan på åttan.
  • Favoritplats i Grani: “Vi har hund, så naturen i staden, Gallträsk, Kasaberget…”.
  • På fritiden: Har deltagit HBL.s motionssatsning. “Jag har lämnat smöret, vilket jag är stolt över och har fortfarande gymkort och har i vinter spelat mycket ”pipolätkä” på Sahara”, säger han och passar på att efterlysa konstis till Grani.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *