| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Niko Nordströms giraff i Yles Puoli seitsemän

Fredagen 9.4 visar Yles program Puoli seitsemän (kl. 18:30) hur stadens anställde Niko Nordström sågade till en trägiraff vid järnvägen.

Sågandet räckte sex timmar och ett filmteam spelade in hela processen. Filminspelningen skedde för ett år sedan men på grund av corona sköts editeringen upp. Till giraffen hör en historia där Kaunis Granis frilansskribent Tarja Qvickström medverkar.

Tarja, Niko och giraffen.

– Jag är en trägiraffsfreak och Niko fick höra om min förhoppning om en trägiraff under mitt fönster. Niko förverkligade min dröm efter ett par års väntan och av en slump skedde filmatiseringen då giraffen skapades. Niko berättade om den här bakgrundshistorien till filmteamet och då blev det så att de lockade mig med till filmningen, för de ville ha ett ansikte till giraffens historia, säger Tarja.

Eftersom hon sedan förut har 46 giraffer i trä där hemma var det naturligt att utomhusgiraffen fick namnet Herr 47. Giraffen går också under namnet Herr 47 på kartan över träskulpturerna i Grankulla. Kartan finns på webben på adressen: https://bit.ly/3mIe4wt

Niko Nordström har gjort skulpturer sedan 2009. Han har tidigare berättat för KG att han är en helt självlärd skulptör. Han har lärt sig olika sågningstekniker på jobbet inom underhållssektorn i Grankulla och tänkte att han i något skede skulle kunna göra lite mer för staden. Idén började förverkligas 2010.

Yles program går att se senare på Yle Arenan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *