| KAUPUNKI - STADEN

Pysäköintivirheet ovat huomattavasti vähentyneet

Espoo on vastannut Kauniaisten pysäköinninvalvonnasta vuoden alusta. Tammikuussa väärin pysäköityihin ajoneuvoihin jaettiin vielä huomautuksia ja helmikuussa siirryttiin tositoimiin.

Kokemusta on nyt kertynyt kolmen kuukauden ajalta ja tulokset ovat valvontaviranomaisten mukaan lupaavia.

Ajoneuvojen väärin pysäköinti on selvästi vähentynyt. Helmikuu teki roiman harppauksen alaspäin niin virhemaksujen kuin huomautusten suhteen, kertoo Espoon kaupungin kaupunkitekniikan keskuksen valvontapäällikkö Pekka Kuusinen.

Aiemmin oli muutamia katuja ja paikkoja, joissa väärin pysäköinti oli suuri ongelma. Erityisiä ongelmapaikkoja ei tällä hetkellä ole.

– Espoon ja Kauniaisten yhteistyö pysäköinninvalvonnassa on muutenkin lähtenyt kaikin puolin hyvin käyntiin, kertoo Kauniaisten kaupungin kuntatekniikan liikennesuunnittelusta vastaava projekti-insinöörin sijainen Timo Pakarinen.

Espoon kaupunki on jaettu kolmeen pysäköinninvalvontapiiriin – Kauniainen kuuluu näistä yhteen. Pysäköinnintarkastajia on 14 ja he liikkuvat pääsääntöisesti työpareittain autoilla, kävellen ja nykyisin myös polkupyörillä. Valvottavat piirit vaihtuvat, joten kuka tahansa tai ketkä tahansa Espoon kaupungin pysäköinnintarkastajista voivat valvoa pysäköintiä Kauniaisissa.

Digitaalisuus on nykyajan ”lappuliisan” työn ydin. Pysäköinninvalvontaan räätälöityyn mobiililaitteeseen kirjataan ja tallennetaan virhemaksu sekä otetaan tarvittavat valokuvat. Pysäköintivirhemaksu tulostetaan
erillisellä tulostimella ja kiinnitetään ajoneuvoon näkyvälle paikalle.

Tämän jutun kirjoittamishetkellä Kauniainen kuului pysäköinnintarkastajien Mian ja Roopen piiriin. He esiintyvät tässä artikkelissa etunimillä.

– Meillä ei ole vakioreittejä – kuten ei muillakaan pysäköinnintarkastajilla – vaan saamme itse päättää kulloisenkin reitin. Ennen kierrosta tarkastamme, onko Kauniaisista tullut pysäköintiin liittyviä ilmoituksia väärin pysäköidyistä ajoneuvoista – palautteita kun voi kuka tahansa antaa joko soittamalla tai netin kautta Espoon kaupunkitekniikan keskukseen. Näemme ne reaaliajassa puhelimen tai tabletin kautta ja pystymme niihin tarvittaessa reagoimaan hyvinkin nopeasti tai pienellä viiveellä työajan puitteissa. Valvontakierroksilla saamamme palaute on Kauniaisissa ollut pääsääntöisesti positiivista ja olemme saaneet jopa kiitosta. Työssämme muutenkin törmäämme enää harvoin räyhääviin henkilöihin – tosin mitä erilaisempia selityksiä saamme kyllä kuulla, Mia ja Roope kertovat.

Pysäköinnintarkastajien toimenkuvaan kuuluu myös ohjata ja opastaa pysäköintiasioissa sekä jakaa muistutuksia lievemmistä rikkomuksista. Väärin pysäköinnissä virhemaksun suuruus on 60€ ja joutokäyntirikkeessä 35€.

Pysäköintirikkeet kaupungissa ovat vähentyneet huomattavasti jo kolmessa kuukaudessa. Tammikuussa rikkeitä oli 299, helmikuussa 108 ja maaliskuussa 62, kertovat tilastot.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *