| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kuntavaalit: Seniorit toivovat hoitostrategiaa ja mukavaa toria

Parannettu pysäköintistrategia ja keskustori, jota kehitetään kaikkien olohuoneeksi, jossa on torimyyntiä, kioski ja kahviloita. Nämä asiat löytyvät toivomuslistalta, jonka Kauniaisten eläkeläisjärjestöt ovat kohdistaneet kuntavaalien ehdokkaille.

Yhdistykset ovat yhteisessä kannanotossa listanneet kysymyksiä, jotka heidän mielestään pitää käsitellä tulevaisuudessa. Yksi ehdottomasti tärkeimmistä käsittelee heidän mielestään sosiaali- ja terveysalaa. He haluavat, että kaupunki valmistelee suunnitelman, jonka avulla se saavuttaa korkean laadun niillä alueilla, jotka jäävät kaupungin vastuulle sote-uudistuksessa.

– Tärkeitä kysymyksiä ovat sote-uudistuksen vaikutus lähipalveluun, ja että ne ovat vanhusten käytettävissä. Palveluitten keskittäminen ei aina ole parasta asiakkaan näkökulmasta, sanoo Pekka Särkkä, joka on Kauniaisten Suomalaiset Seniorit ry:n puheenjohtaja.

– Hoiva- ja maakuntauudistus heikentävät Kauniaisten asemaa houkuttelevana ”meidän omana” yhteisönämme, sanoo Filip Hamro-Drotz, joka on Grankulla svenska pensionärer r.f. puheenjohtaja.

Pekka Särkkä (vas.) ja Filip Hamro Drotz allekirjoittivat kehotuksen yhteisistä odotuksista kuntavaaleissa.

Hän nostaa esiin turvallisen ja miellyttävän yhdyskunnan merkityksen.

– Kauniaisten pitää olla elävä ja avoin yhdyskunta, joka panostaa viihtyisyyteen, hyvinvointiin ja kaikkien ikäryhmien turvallisuuden tunteeseen, hän sanoo.

Hoivauudistuksen kehyksessä pitäisi vanhustenhoitoa yhdistysten mukaan tehostaa mm. kotihoitoa parantamalla ja kehittämällä hoivakoteja. Viesti kuuluu, että vanhusten asumista pitää vahvistaa, ja selvittää mahdollisuuksia Folkhälsanin tyyppisestä palvelutalosta. Vanhuksille pitää tietyssä määrin ottaa käyttöön palveluseteleitä.

Yhdistykset myös haluavat parempaa pysäköinnin suunnittelua, muun muassa siksi, että voivat välttää keskustan suuria parkkitaloja tai rautatien lähistöä. Kevyen liikenteen ulkoilureittejä pitää kehittää, ja niihin liittyen asettaa selvempiä opasteita onnettomuuksien välttämiseksi.

– Vanhempien ja perheiden viihtyvyys, saavutettavuus ja turvallisuus pitäisi ottaa huomioon kaikilla tasoilla kaupungin suunnittelun, rakentamisen ja liikennesuunnittelun toteuttamisessa. Tämä koskee erityisesti kaupungin keskustaa. Myös erikokoisten asuntojen tarve pitää ottaa huomioon, tiedotteessa sanotaan.

Kontaktien puute huolestuttaa

Pekka Särkän mukaan kauniaislaisia eläkeläisiä huolestuttaa eniten sosiaalisten tapaamisten vähäisyys.

– Senioriyhdistysten viikottaiset iltapäivätapaamiset Junghansissa tarjoavat keskeisen tapaamismahdollisuuden useille vanhuksille. Nyt ei tapaamisia ole järjestetty 14 kuukauteen, emmekä näe mitään loppua tilanteelle, vaikka tapaamisten rajoituksia peruttaisiin. Mistä löydämme syksyllä kokoontumispaikan, jonne kaikki voivat saapua ja joka tarjoaa mahdollisuuden kahvitarjoiluun 150–250 seniorille?

Millaiset terveiset lähetät ehdokkaille?

– Muistakaa, että valitsijanne ovat kauniaislaisia. Ratkaiskaa olemassa olevat haasteet yhdessä, säilyttäkää ne asiat, jotka ovat hyvin Kauniaisissa ja täydentäkää sellaisilla, jotka ovat tarpeen tulevaisuudessa, sanoo Pekka Särkkä.

– Vaivautukaa tukemaan vapaaehtoistyötä ja mielenkiintoa sukupolvien välisestä yhteistyöstä – kahta ehtoa hyvin toimivalle kaupungille. Eläkeläiset ovat mielellään mukana työssä, sanoo Filip Hamro Drotz.

Yhdistysten kannanotto löydät täältä

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *