| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Staden: Rösta gärna på förhand

Valet närmar sig med stormsteg och Grankulla stad har med stadsjuristen och centralvalnämndens sekreterare Lena Filipsson-Korento i spetsen i flera månader förberett de praktiska praktiska valarrangemangen.

 

Nu är börjar allt vara klart inför förhandsröstningen och själva valdagen.

– Vi rekommenderar att man röstar på förhand, eftersom man då har 14 dagar på sig och fritt kan välja röstningsställe och –tidpunkt, säger hon.

På grund av pandemin har förhandsröstningen förlängts. Den sker i stadshuset 26.5.-8.6, vardagar kl. 9-20 och veckoslut 10-16. Ingång sker från baksidan och ut går man främst genom framdörren. Alltså ingen ingång via framdörren, framhåller staden.

– Vi tar in bara en begränsad mängd väljare åt gången, säger Lena Filipsson-Korento.

Köandet sker ute, vilket betyder att man ska klä sig enligt väder. Handsprit finns och man får använda egen penna. Dessutom rekommenderas starkt användning av ansiktsmask. Valfunktionärerna bär ansiktsmask/visir och där det är möjligt utnyttjas även plexiväggar. Man ska i alla skeden iaktta två meters skyddsavstånd.

– Vi kommer under förväntade rusningstider även delvis att ha en röstningspunkt utomhus. Närmare info om öppethållningstiderna för denna lönar det sig att kolla upp via stadens hemsida närmare förhandsröstningen. Traditionellt sett är det mest rusning i början och slutet av förhandsröstningsperioden. Vår gissning är att det kommer att vara lugnt lördag-lördag, säger Lena Filipsson-Korento.

Anmäl i god tid om hemmaröstning För de som inte kan ta sig till ett röstningsställe och som tidigare röstat hemma rekommenderar staden att anmäla sig till hemmaröstningen redan i god tid före den 26.5, så att de kan betjänas först.

– Hemmaröstning erbjuds även de som är i karantän, dvs. de som utsatts för smittorisk, säger Lena Filipsson-Korento.

Mera info: https://vaalit.fi/sv/coronaanvisningarfor-valjarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *