| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Ekstamin perheestä neljä sukupolvea ylioppilaiksi ruotsinkielisestä lukiosta

Kun Kevin Ekstam lakitetaan ylioppilaaksi lauantaina Gymnasiet Grankulla samskolasta, on kulunut tasan sata vuotta siitä, kun hänen isoisänsä isä Torsten Ekstam kirjoitti ylioppilaaksi samasta koulusta.

Isoisä Ulf Ekstamista tuntuu hienolta, kun Kevin saa lakkinsa sata vuotta Ulfin isän jälkeen. 

– Olen hyvin ylpeä ja iloinen, sanoo Ulf.

Ulf Ekstamilla oli tovi sitten myös itsellään aihetta juhliin, sillä hän täytti 80 vuotta 30. huhtikuuta.

Myös Kevinin isästä Viktorista tuntuu tosi upealta.

– Tuntuu aika jännittävältä ja hauskalta, neljä sukupolvea ylioppilaita samasta koulusta. Tämä on merkkipäivä meille, toteaa Viktor valmistumispäivästä.

Kaikki neljä sukupolvea ovat siis kirjoittaneet ylioppilaaksi Kauniaisissa. Torsten Ekstamin kanssa valmistui samana vuonna 1921 kahdeksan muuta ylioppilasta. Ennen Keviniä Viktor kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1990 ja Ulf 1960. Vuonna 1960 ylioppilaita oli 29, kun tänä vuonna kirjoittaneiden määrä oli 87. Vuonna 1960 koulu sijaitsi punaisessa talossa, nykyisessä nuorisotalossa, samalla piha-alueella missä lukio on nykyisin.

– Viimeiset luokat kävin Villa Odenwallissa, Ulf kertoo ja osoittaa nykyisen lukiorakennuksen naapuritaloa.

Viktor, Ulf ja Kevin Ekstam lukion edustalla, jossa Kevinin isoisän isä Torsten pääsi ylioppilaaksi sata vuotta sitten.

Kun Ulfista tuli ylioppilas, kävelivät ylioppilaat koulun päättäjäisten jälkeen sankarihaudoille laskemaan kukat. Tuon jälkeen lakkia juhlittiin kotona, ja sen jälkeen oli kaikilla pääkaupunkiseudun ruotsinkielisillä ylioppilailla illallinen HSS:ssä Helsingissä.

Alppihiihtäjä Ulfille – hän kilpaili olympialaisissa Innsbruckissa 1964 ja Grenoblessa 1968 – oli käydä hullusti varsinaisissa kirjoituksissa. Koska Ulf oli kilpailemassa Euroopassa, rehtori sanoi, ettei hän saa kirjoittaa. Isä-Torsten onnistui kuitenkin ylipuhumaan rehtorin, ja Ulfista tuli L:n ylioppilas, ja hän sai lakkinsa.

– En ollut itse missään vaiheessa huolissani, Ulf sanoo.

Myös Kevinin kirjoitukset sujuivat tavallisesta poiketen pandemian takia.

– Tämä on ollut hieman tavallista vaikeampaa, mutta siinä ne menivät. Oli vähän työläämpää säilyttää motivaatio korkealla, kun opiskeli etänä.

Nyt häntä odottaa varusmiespalvelus ja sen jälkeen jatkuvat opiskelut.

Onnittelut kaikille ylioppilaille!

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *