| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Fyra generationer Ekstam studenter från Gymnasiet Grankulla samskola

På lördag när Kevin Ekstam blir student vid Gymnasiet Grankulla samskola är det exakt hundra år sedan hans farfars far Torsten Ekstam blev student från samma skola.

För farfar Ulf Ekstam, som fyllde 80 år den 30.4, känns det stort att Kevin fick sin mössa  hundra år efter hans far.

– Jag är så stolt och glad, säger Ulf. 

Även för Kevins pappa Viktor känns det jättebra.

– Det är rätt så spännande och roligt med fyra generationer från samma skola. Det är en stor dag för oss, säger Viktor om dimissionsdagen.

Alla fyra generationer Ekstam har alltså blivit studenter i Grankulla. Torsten Ekstam blev tillsammans med åtta andra student år 1921. Före Kevin var det Viktor 1990 och Ulf 1960. År 1960 var antalet studenter 29 mot 87 nu. Skolan fanns i det röda huset, nuvarande ungdomsgården, på samma gård som gymnasiet i dag. 

– Sista klasserna gick jag i Odenwallska, säger Ulf och pekar på grannhuset till dagens gymnasiebyggnad.

Viktor, Ulf och Kevin Ekstam utanför gymnasiet där Kevins farfars far Torsten blev student för hundra år sedan.

När Ulf blev student promenerade studenterna efter dimissionen till hjältegraven för att lägga ner blommor. Därefter firades mössan med bjudning hemma och sedan supé för alla svenskspråkiga studenter i huvudstadsregionen på HSS i Helsingfors. 

För alpinåkaren Ulf, som har deltagit i OS i Innsbruck 1964 och Grenoble 1968, höll det på att gå illa med själva studentskrivandet, eftersom han var ute i Europa och tävlade och rektorn sade att han inte får skriva. Men pappa Torsten lyckades övertala rektorn och Ulf blev L-student och fick sin mössa.

– Själv var jag aldrig orolig, säger han.

Även för Kevin har skrivningarna varit annorlunda, på grund av pandemin. 

– Det har varit litet svårare än vanligt, men visst har det gått. Det har varit litet jobbigare att hålla motivationen uppe när man studerat på distans.

Nu väntar armén och efter det fortsatta studier.

Vi gratulerar alla studenter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *