| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Eltsu och Beltsu samlar in medel till barn

Daria Fedorenko, som flyttade med sin familj från Helsingfors till Grankulla i höstas, hade länge drömt om att skriva en barnbok.

 

På sin moderskapsledighet gjorde hon slag i saken. Hennes son Elton hade fötts för tidigt. Hon blev inspirerad av historier hon hörde av andra föräldrar på sjukhuset och fick idén att skänka intäkterna från den kommande boken till välgörenhet, till Barnklinikers faddrar r.f.

Skrivprocessen var enligt Daria överraskande enkel även om vardagsrutinen med ett litet barn och hund mitt i en flytt tog tid och avbröt skrivandet. Till slut fick Daria ändå boken färdig och hon gav historien att läsa till andra småbarnsföräldrar. Responsen var positiv. Därefter inleddes en flera månader lång process att hitta korrekturläsare, illustratör och tryckeri.

I den färgglatt bildsatta boken får läsaren följa med Eltsus och Beltsus, det vill säga 1,8-åriga Eltons och treåriga hunden Bellas äventyr.

– Jag tycker att det beskrivs bra i boken att Bella är glad och nyfiken och är den som driver på, medan Elton är lite försiktig men följer alltid efter Bella. Så är det i verkliga livet också, säger Daria.

Det mest belönande i projektet har varit att boken kommit ut och att Elton känner igen sig själv och andra familjemedlemmar i boken.

– Det är roligt att han nu får boken som ett minne för resten av livet, att mamma skrev en bok om honom och hunden, säger Daria.

Boken finns på tre språk: ryska, finska och svenska.

Eltsu och Beltsu hittar du på Instagram: @eltsu_ja_beltsu och på Facebook: Eltsu ja Beltsu. Det går att beställa boken via dessa. Boken kostar 17 euro och hälften av priset går till att täcka tryckkostnaderna och resten går till Faddrarna r.f.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *