| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Jan Sundberg: Muutokset puolueitten voimasuhteissa jäivät pieniksi

Miten pitää Kauniaisten vaalitulosta tulkita? Pyysimme Jan Sundbergia, valtiotieteen emeritus professoria Helsingin yliopistosta, arvioimaan tilannetta.

Vihreät ja perussuomalaiset lisäsivät paikkojaan yhdellä kumpikin, kun taas kaksi suurta puoluetta RKP ja kokoomus menettivät yhden paikan kumpikin. Miten kommentoit tätä?

– Kaupunkiin on muuttanut paljon väkeä edellisen valtuustokauden aikana, ja olisi kummallista, jos se ei näkyisi vaalin tuloksessa. Muutokset puolueitten voimasuhteissa jäivät kuitenkin pieniksi. Hieman yllättävää silti oli, että kokoomus menetti paikan. Käärmetalo vauhditti joitain valitsijoita vihreitten voitoksi. Perussuomalaiset ratsastaa tietyllä tapaa osana oppositiota suuria ja vakiintuneita puolueita vastaan, mutta ero kokoomukseen on useissa kysymyksissä pieni.

Vaikuttaako vaalien tulos tulevaisuudessa poliittiseen toimintaan kaupungissa?

– Poliitikan sisältö saattaa muuttua ja painottua ympäristöystävällisempään suuntaan siten, että on parempi säilyttää kuin purkaa ja rakentaa uutta. Sosiaali- ja terveydenhuollon suuressa uudistuksessa on uusi tilanne. Asiakysymyksissä on eduksi, että valtuutetuista 63 prosenttia valittiin uudelleen. Tässä valtuutettujen pitää työskennellä yhdessä tuumin kunnan etujen puolustamiseksi. Kauniaisten poliitikkojen ja hallituspuolueitten hyvä yhteistyö on etu tässä tilanteessa. Nyt voivat RKP, vihreät ja sosialidemokraatit toimia yhdessä ja pienentää mahdollisia vaurioita, joita suuri uudistus voi tuoda muassaan. Kaikki suuret uudistukset tuovat mukanaan odottamattomia haittoja.
Valtakunnan politiikan tuomisina vastakkainasettelusta opposition ja hallituksen välillä ei ole hyötyä kauniaislaisille.

Miten koet ikäjakauman, valtuutettujen keski-ikä on 54 vuotta?

– Ikäjakauma ei ole katastrofaalisen korkea, vaikka nuoret loistavat lähes kokonaan poissaolollaan valtuustosta. Ilmeisesti nuoret äänestävät vanhoja, eikä siinä ole mitään väärää, jos näin halutaan. Vanhat tuskin saavat nuorten ääniä, jos he eivät panosta lapsiin ja nuoriin omissa vaalikampanjoissaan. Erityisesti koulu on sydämenasia erittäin monelle valtuustoon valitulle, eikä kiinnostus urheiluun myöskään vähene iän myötä. Ilman vanhempien toimintaa kaupunki olisi aika tyhjä eri lajien junioriurheilijoista.

Valtuutetuista 19 on naisia ja 16 miehiä. Aiemmin tilanne oli päinvastoin. Miten tämä näkyy?

– Naisvaltuutettujen määrä on muuttunut pieneksi enemmistöksi. Tämä on ilahduttavaa, kun ajattelee juttuja, kuinka naisehdokkaita on ahdisteltu sosiaalisessa mediassa ja vaalitelttojen läheisyydessä. Ehkä tätä ilmiötä on esiintynyt vähemmän Kauniaisissa kuin muualla. On kaikkien valitsijoiden etu, että kaikkia kannustetaan osallistumaan politiikkaan ja luomaan ympäristö, jossa ahdistelua ei hyväksytä missään muodossa. Naisten mukanaolon päätösten teossa pitäisi lisätä painotusta perheisiin, lapsiin ja nuoriin, ja myös hoivaan jos voi luottaa, mitä naisenemmistö yleensä tuo mukanaan. Kaunista, sillä me tarvitsemme humaanimpaa yhteiskuntaa.

Mitä sanot äänestysaktiivisuudesta maassa ja Kauniaisissa?

– Äänestysprosentti oli tavalliseen tapaan korkea Kauniaisissa (73,1%). Se oli korkeampi kuin useimmissa kunnissa, ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. Vain 55,1 prosenttia maan äänioikeutetuista käytti äänioikeuttaan ja äänesti. Demokratia saattaa tällaisessa tilanteessa heikentyä, jos väki ei välitä tai näe mitään mieltä äänestämisessä. Ehkä on paikallaan muistuttaa, että vain muutamien mitättömien kilometrien päässä kunnistamme idässä löytyy aivan toisenlainen poliittinen kulttuuri kuin mitä on rajan tällä puolella. Siellä ei sallita valtaapitäville puolueille vaihtoehtoja, vaan ne ovat kiellettyjä ja leimattu ääriaineksiksi tai terroristeiksi tai ulkomaisiksi agenteiksi. Ehkä kansalaisten on syytä ottaa huomioon tämä, kun he kääntävät selkänsä demokraattiselle toiminnalle, jossa vaaleilla on keskeinen osa.

Jan Sundberg on on Kaunis Granin toimitusneuvoston puheenjohtaja

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *