| KAUPUNKI - STADEN

Grankullas litterära arv finns samlat i biblioteket

I Grankulla bibliotek gömmer sig en liten lokalhistorisk skatt som många kanske har missat, den så kallade Grankulla-samlingen.

 

Samlingen innehåller böcker av författare med anknytning till Grankulla och även en hel del böcker om själva staden.

Samlingen har funnits länge i biblioteket och utökas efterhand med nya böcker som passar in i sammanhanget, berättar informatiker Maria Grundvall. Många av de finlandssvenska modernisterna hade anknytning till Grankulla, och i hyllorna hittar man därför t.ex. böcker av Elmer Diktonius och bröderna Enckell och Parland.

– En personlig favorit är Henry Parlands författarskap som getts ut i ny utgåva på senare år. Det är texter skrivna av en väldigt ung författare och jag tycker att de känns levande och fartfyllda fast det är över 90 år sedan de skrevs, säger Maria Grundvall.

Författarna Esko A Virtanen och Pamela Mandart skänkte i våras sina böcker till bibliotekets Grankulla-samling. Samlingen finns i bibliotekets studieläsesal.

Kända Grankullaprofiler från äldre tider, som Arvid Mörne, varvas med dagens författare i samlingen. En hel del faktaböcker om Grankulla finns också bevarade här. Om man vill läsa om stadens historia eller villakultur kan man alltså bege sig till bibliotekets studieläsesal, där Grankulla-samlingen står uppställd.

Biblioteket söker upp och köper in en del av böckerna på eget bevåg, medan andra författare hör av sig självmant för att donera någon av sina böcker till samlingen.

– Senast ville till exempel författarna Pamela Mandart och Esko A Virtanen skänka exemplar av sina böcker. Det är jättefint att författare hjälper oss att samla ihop prov på Grankullas mångsidiga kulturliv. Vi uppskattar det verkligen, säger Grundvall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *