| KAUPUNKI - STADEN

Kauniaisten kirjallisuuden perintö on koottu kirjastoon

Kauniaisten kirjaston kätköissä piilee pieni paikallishistoriallinen aarre, jota moni ei välttämättä ole huomannut. Kyseessä on niin sanottu Kauniainen-kokoelma.

Se koostuu kirjoista, joiden kirjailijoilla on kytköksiä Kauniaisiin, sekä kirjoista, jotka kertovat itse kaupungista. Kokoelma on ollut kirjastossa pitkään, ja sitä on täydennetty jatkuvasti kokoelmaan sopivilla kirjoilla, kertoo informaatikko Maria Grundvall.

Monilla suomenruotsalaisilla modernisteilla oli kytköksiä Kauniaisiin, ja siksi hyllyistä löytyy esimerkiksi Elmer Diktoniuksen sekä Parlandin ja Enckellin veljesten kirjoja.

– Henkilökohtainen suosikkini on Henry Parlandin tuotanto, josta on tehty uusia painoksia myöhempinä vuosina. Parland kirjoitti teokset todella nuorena, ja ne tuntuvat eloisilta ja lennokkailta, vaikka ne on kirjoitettu yli 90 vuotta sitten, sanoo Maria Grundvall.

Kirjailijat Esko A Virtanen ja Pamela Mandart lahjoittivat keväällä kirjojaan kirjaston Kauniainen-kokoelmalle. Kokoelma löytyy kirjaston opintolukusalista.

Kokoelmassa vuorottelevat vanhojen aikojen tunnetut kauniaislaiset, kuten Arvid Mörne, sekä nykypäivän kirjailijat. Kokoelmasta löytyy myös paljon Kauniaisista kertovia tietokirjoja. Jos haluaa lukea kaupungin historiasta tai huvilakulttuurista, voi suunnistaa kirjaston opintolukusaliin, jossa kokoelma on esillä.

Kirjasto hankkii osan kokoelman kirjoista oma-aloitteisesti, mutta kirjailijat ottavat myös itse yhteyttä kirjastoon tarjotakseen kirjalahjoituksia.

– Viimeisimpänä kirjojaan halusivat lahjoittaa kirjailijat Pamela Mandart ja Esko A Virtanen. On erittäin hienoa, että kirjailijat auttavat meitä kokoamaan näytteitä Kauniaisten monipuolisesta kulttuurielämästä. Arvostamme sitä todella, Grundvall sanoo.

KÄÄNNÖS: EMILIA JENSEN & ELVIIRA TEPPO

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *