| YLEINEN - ALLMÄN

”Lukio olisi ollut hauskempaa ilman koronaa”

Iida Leppäkoski ja Annika Sjöblom ovat molemmat Kauniaisissa lukiota käyviä nuoria. He ovat sitä mieltä, että lukio olisi ollut kivempaa ilman koronaa.

 

 

Lukuvuoden 2020–2021 aikana lukio-opiskeluun vaikutti vahvasti vallitseva pandemiatilanne. Etäopetukseen jouduttiin taas syksyn lopulla ja siinä pysyttiin lopulta monta kuukautta. Iida Leppäkoski ja Annika Sjöblom ovat molemmat Kauniaisissa lukiota käyviä nuoria. Iida on Kauniaisten suomenkielisessä lukiossa ja Annika ruotsinkielisessä.

Iida ja Annika valitsivat lukion ammattikoulun sijasta, koska he eivät kumpikaan vielä olleet varmoja, mitä alaa olisivat halunneet opiskella. Lukio antaa lisäaikaa miettiä tulevaisuutta ja mahdollisuuden yleissivistää itseään. Iida myös kertoo nauttivansa opiskelusta ja siihen liittyvistä haasteista.

Iida siirtyy syksyllä 2021 lukion toiselle. Hän kertoo lukion olleen haastavampaa, kuin aluksi ajatteli sen olevan. Iida mainitsee kaiken kuitenkin riippuvan paljon aikatauluttamisesta ja työmäärän jakamisesta pieniin osiin, vaikka välillä työmäärä on tuntunut kohtuuttomalta.

– Vastuuta tulee yläasteeseen verrattuna paljon enemmän ja kurssit ovat työläämpiä. Lukiossa korostuu yksin työskentely, eivätkä opettajat paljoa kysele puuttuvien tehtävien perään, Iida kertoo.

Annikalla alkaa abivuosi tulevana syksynä, joten kokemuksia lukiosta hänelle on kertynyt jo kahden vuoden ajan. Myös hän kertoo lukion olleen odotuksia haastavampaa, koska opiskeltavaa materiaalia on niin paljon. Annikan mukaan vaikeuksia ilmeni erityisesti etäopiskelun aikana.

– Motivaatiota oli todella vaikea löytää. Rutiineja minun oli vaikea ylläpitää, koska yleensä koulupäivän jälkeen minulla oli todella paha päänsärky sen jälkeen, kun näyttöä oli pahimmassa tapauksessa tuijottanut kahdeksan tuntia, Annika sanoo.

– Ajoittain motivaatiota oli vaikeampi pitää yllä, sillä varsinkin aamutuntien ohi nukkui helposti. Silloin jää jälkeen ja takaisin kyytiin on vaikeampi hypätä, kertoo Iida.

Annika Sjöblom (vas.) ja Iida Leppäkoski ovat molemmat Kauniaisissa lukiota käyviä nuoria. Iida on Kauniaisten suomenkielisessä lukiossa ja Annika ruotsinkielisessä.

Sekä Annikan että Iidan mielestä oli kivaa palata keväällä takaisin lähiopetukseen etäopetuksen jälkeen ja nähdä kavereita pitkästä aikaa. Annika uskoo vahvasti, että lukio olisi ollut hauskempaa ilman koronaa. Hän kertoo jääneensä koronan takia paitsi monista lukiojuhlista sekä erityisesti vanhojentansseista. Myös Iidan mielestä lukio olisi ollut kivempaa ilman koronaa, koska opiskelu ei olisi tuntunut yhtä raskaalta ja ihmisiin olisi päässyt tutustumaan koulussa paremmin.

Lukio on tuonut Iidalle ja Annikalle jonkin verran paineita tulevaisuuteen liittyen, mutta ei liiallisesti.

– Keskityn opiskeluihini hetkessä ja kirjoitan ne aineet jotka kiinnostavat eniten. Tulevaisuudessa on aina mahdollisuuksia vaihtaa uraa ja polkua, jos valitsee ensin väärin, Iida neuvoo.

– Suunnittelen kurssit ja kirjoitusten suunnitelmat monta kuukautta etukäteen, kertoo Annika.

Annika haluaa opiskella tulevaisuudessa ympäristötieteitä tai jotain missä voi auttaa ihmisiä. Iida ei ole vielä varma jatko-opinnoistaan lukion jälkeen, mutta hän harkitsee kauppakorkeakoulua.

2433 uutta opiskelijaa Espoon ja Kauniaisten lukioihin.

  • Kevään 2021 yhteishaussa Espoon ja Kauniaisten suomenkielisiin lukioihin valittiin 2111 opiskelijaa.
  • Aloituspaikkoja Espoon kaupungin suomenkielisissä lukioissa oli 1977 ja Kauniaisissa 134.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *