| KAUPUNKI - STADEN

Tillbud gav farthinder vid Granhult

Det var nära ögat att en tragisk olycka hade hänt i Grankulla i januari 2019 när en buss körde mot rött ljus samtidigt som två barn höll på att gå över gatan på övergångsstället på Stationsvägen utanför Granhultskolan. 

På tisdagen (31.8.) kunde ett nytt farthinder på platsen “invigas” med pompa och ståt. Bakom initiativet står Martin Uunila, tidigare skolfarfar i Granhult. 

På plats på tisdagen den 31.8. var bl.a. kommunteknikchef Jarkko Riipinen (t.v.), stadsstyrelsemedlemmarna Lauri Ant-Wuorinen och Johan Johansson, läraren Lotta Vaenerberg, Martin Uunila och medlemmen i den förra stadsstyrelsen Sofia Stolt, som fick äran att klippa bandet.

Han reagerade starkt på händelsen och kontaktade fullmäktigeledamoten Patrick Nystén för att få ett farthinder efter olyckan. Nystén förde ärendet vidare till de instanser som behandlar trafikfrågor. Frågan togs upp av Finn Berg, som föreslog ett farthinder, men ärendet förkastades i samhällstekniska utskottet. Därefter tog Sofia Stolt upp ärendet i stadsstyrelsen där förslaget till slut godkändes med rösterna 5-1.

– Att Grankullas politiker lyssnar på sina invånares önskemål och har drivit denna fråga trots motstånd i det samhällstekniska utskottet ville jag uppmärksamma genom att inviga farthindret tillsammans med dem som drivit ärendet, skolans rektor och lärare samt stadens ansvariga tjänstemän, säger Martin Uunila.

På plats var bl.a. klassläraren Lotta Vaenerberg som då 2019 såg vad som höll på att hända och hann varna barnen. Vaenerberg skrek till och barnen hann reagera.

– Jag skrek jättehögt och de tog ett steg tillbaka. Det var grym tur att jag råkade finnas där och inte kollade min telefon eller något annat, berättar hon.

Nu har hastigheten på platsen sänkts till 30 och dessutom ändrar trafikljuset inte lika snabbt som tidigare. Nu finns även separata parkeringsfickor, så att farlig parkering på trottoarerna upphör.

Vad är din hälsning till bilisterna, som rör sig kring skolorna i Grankulla, Martin Uunila?

– Min kommentar till bilister är att stanna alltid vid gult ljus och ta aldrig risker vid skolorna, barnen litar på grön gubbe. Man kan aldrig ha så bråttom att man riskerar en olycka vid dylika övergångsställen, säger Uunila.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *