| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Det går att förverkliga sig själv med en boll

När en freestyle-fotbollsspelare och en boll möts är det inte bollen som leder spelaren utan spelaren som leder bollen. Grankullabon Minna Marlo har tämjt bollen och vill göra freestyle-fotboll allmänt känd.

På Centralplanen har ett gäng juniorspelare samlats runt Minna Marlo för att lyssna och se när hon jonglerar med bollen och visar hur tricken utförs. Marlo är en internationellt känd freestyle-fotbollsspelare, tränare och företagare. Hon har i sitt arbete lyckats kombinera två av sina stora passioner – att vara tränare och freestyle-fotboll.

Vem som helst kan börja

Det finns inga förutbestämda gränser i freestyle-fotboll. Man kan utföra trick både sittande och stående. Bollen kan vara bakom nacken eller i bästa fall liknar spelarens rörelser akrobatik. För Marlo är det viktigaste friheten i freestyle-fotbollen, precis som namnet anger:

Marlo började själv med grenen
först när hon var över 30.

– Freestyle innebär framför allt att ha roligt och att styra bollen enligt din egen vilja, valfrihet och självförverkligande med bollen, säger hon.

Det är aldrig för sen att börja med freestyle-fotboll, det finns inga åldersgränser. Det enda som behövs för att börja är en boll och ett öppet sinne.

– Man kan redan på månad lära sig många tricks och utvecklingen i början går snabbt, säger Marlo.

Marlo började själv med grenen först när hon var över 30, men gnistan tände genast en stor brasa och vägen har gått till toppen. På toppen krävs hårdträning och självdisciplin. Marlo har deltagit tre gånger i VM och träningsdosen är tre timmar sex dagar i veckan. I tävlingar tävlar man i dueller – vinnaren i dessa ”battles” går vidare i tävlingen.

Numera är tävling inte huvudsaken utan det viktigaste för Marlo är att göra grenen mer känd och träna ungdomar. Marlo är också en mental tränare.

Mental träning för alla

Marlos mentalträningsklienter är vanligen idrottare men hon tränar också fallskärmshoppare och sjukskötare. Även om Marlos fokus är på idrottare gäller samma regler för alla.

– Det viktiga är att inse att gränserna och hindren finns i människans eget sinne och att hon har satt upp dem själv. Eftersom man själv infört dem är det möjligt att också ifrågasätta dem, säger hon.

När man jobbar med lag gör man det vanligen via något delområde. Självförtroende, lärande eller hur man förhåller sig till att misslyckas kan vara teman man speglar mot egna erfarenheter och diskuterar tillsammans.

Marlo njuter av att träna ungdomar och av freestyle-fotboll. Hon är också juniorchef på förbundet Freestyle Finland och hon var med och ordnade ett populärt freestyleläger i Eerikkilä i juli.

Du kan titta på Minna Marlos trick och guider på Instagram:

https://www.instagram.com/minnafs/ https://www.minnamarlo.com/

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *