| YLEINEN - ALLMÄN

Fredrik Nars tecknar för Kaunis Grani

Grankullabon Fredrik Nars kommer att publicera sina karikatyrer i KG under hösten. Första skämtteckningen hittar du i tidningens jubileumsnummer som utkommer denna vecka.

 

Tidningen vill gärna erbjuda en lokal skämttecknare en möjlighet att publicera sig i sin egen hemstad. Teckningarnas text är skrivna på tecknarens eget språk och åsikterna är hans, inte tidningens.

Dina teckningar kommer att publiceras i Kaunis Grani under hösten. Hur länge har du tecknat karikatyrer, varför och har dina teckningar publicerats tidigare?

– Jag har nyligen fått återfall gällande tecknande, efter en längre paus. Under studietiden ritade jag skämtteckningar och serier, bl.a. till Svensk Framtid, Nylands Nations tidning och amatörtidningar i Sverige.

Du fokuserar på Grani och livet här. Vad vill du säga med dina teckningar?

– Om läsaren via mina bilder kan se på ett fenomen genom en ny vinkel, gärna med ett småleende, så har jag lyckats.

Är Grani ett tacksamt mål för en karikatyrtecknare?

– Grankulla är ett unikt byasamhälle med aktiva och positiva invånare som samtidigt är stolta och kan skämta över sin stad. Det finns massor med fenomen, beslut, händelser och klichéer som kan användas. Många av dem finns redan i min idélåda.

Vilket är favoritämnet?

– Jag behandlar lokala fenomen, gärna saker som inte blivit helt som man tänkt sig.

Har du någon förebild? Vilken skämttecknare gillar du bäst?

– Min skämttecknarfavorit är en fransk tecknare som hette Lauzier, som gjorde ironiska korta serier i vilka han drev med höger, vänster, liberala och konservativa. Därutöver är KAL på The Economist en favorit för att han lyckas komprimera komplicerade fenomen i en bild. Och så tecknarna i New Yorker.

Vad kännetecknar en bra karikatyr?

– Den lyckas komprimera ett fenomen och ge en ny och rolig infallsvinkel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *