| URHEILU - IDROTT

Granis handbollsdamer siktar mot toppen

Efter en lyckad säsong med FM-brons som kvitto ställer Grankulla IFK handbollsdamer siktet högt. Lagets nya huvudtränare Patrik ”Pava” Johanson är taggad.

– GrIFK Damer är ett starkt lag och vi siktar förstås på guld, säger Pava.

Johanson tar över laget, stannar i Grankulla

Pava Johanson har en lång, internationell handbollskarriär. ”Skrällvärvning” skrev Yle Sporten när han och hans unika erfarenhet värvades från Sverige till GrIFK Elit år 2017. Parallellt med sitt eget spel har Pava också tränat en del av Grankulla IFK:s äldre juniorer. Efter fyra år i GrIFK Elit har han på grund av återkommande skador avslutat sin egen spelarkarriär. Men han trivs bra i Grankulla, så planen är att stanna i Finland.

– Det blev några sömnlösa nätter när jag grubblade på min framtid. Jag har ju levt handboll i hela mitt liv. Men när jag fick förfrågan från GrIFK Damer var det ett enkelt beslut att tacka ja.

Lagets andra tränare Anders ”Anka” Genberg fortsätter, vilket skapar kontinuitet. Tidigare huvudtränaren Gutte Ahlroos slutar för att få mera tid att utveckla sitt företag Lyfte.

Stora förändringar i laget

Granidamerna är fortfarande ett rätt ungt lag. Många av de mer erfarna spelarna fortsätter, även om en del har valt att fokusera mera på bl.a. studierna. Alexandra Karsten och Linnea Harms lämnar handbollen, Cara Feodoroff tar en paus och Sara Sandelin och Christina Rehnberg spelar utomlands, i Bergen respektive London.

– Vi får förstärkning av flera unga, hungriga spelare. Det blir en annorlunda utmaning, säger Pava.

Förstärkningen kommer i form av Stella Bruncrona från SIF, Fanny Reinikainen från Dicken, samt Enni Goman och Rebecca Lönnqvist från KyIF. Moa Sjölund, som var utlånad från Dicken förra säsongen, har flyttat över helt till GrIFK. Stella, Fanny och Moa spelar också i F02 landslaget och de klarade sig alla bra i EM i Nordmakedonien. Utöver de nya spelarna ansluter också A-flickorna Nicole Backman, Louise Heinonen, Fredrika af Hällström, Mathilda Nevala-Lehtonen, Amanda Olsson och Antonia Strang.

Sju lag blev sex, Atlas drog sig ur

Pargas IF är tillbaka i FM-serien och det verkade bli en kamp mellan sju lag, mot sex förra säsongen. Bara några veckor före säsongsstart kom meddelandet att Atlas drar sig ur serien på grund av spelarbrist, så nu spelas serien igen med sex lag och enligt samma system som förra säsongen.

Damernas FM-serie 2021–22 (med reservation för ändringar):

18.9. SIF-GrIFK

29.9. GrIFK-KyIF

2.10. PIF-GrIFK

30.10. HIFK-GrIFK

13.11. GrIFK-Dicken

20.11. GrIFK-SIF

5.12. KyIF-GrIFK

11.12.GrIFK-PIF

7.1. GrIFK-HIFK

15.1. Dicken-GrIFK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *