| URHEILU - IDROTT

Lasse Kurkela slår rekord på skyttebanan

Grankullabon Lasse Kurkela har lyckats mycket fint i sommarens sportskyttetävlingar och slagit rekord efter rekord.

I augusti vann han två guldmedaljer i FM (snabbpistol och standardpistol) och en silvermedalj (sportpistol) i H18-serien. Utmärkt gick det också i juli vid tävlingar i Salo där han bl.a. slog finskt sportpistol-rekord med två poäng. Vid tävlingar tidigare i somras på Åland sköt han med snabbpistol 552 poäng i H18-serien, vilket är 20 poäng över tidigare FM-rekord.

Han började med sportskytte som tioåring efter att ha blivit intresserad av pappans skyttehobby.

– Först sköt jag bara för skojs skull tillsammans med pappa, senare började jag tävla och det ökade mitt intresse ännu mer, säger han.

Lasse har tävlat många grenar men han tävlar på allvar i dessa tre: snabb-, standard- och sportpistol. Snabbpistol är med i OS och under tävling skjuter man var åttonde, sjätte och fjärde sekund mot fem måltavlor. I standardpistol är måltavlan en mindre så kallad precisionstavla och man skjuter fyra serier om fem skott och tiderna per serie är 150, 20 och 10 sekunder. I sportpistol skjuter man både mot precisionstavla och snabbpistolstavla. Mot snabbpistolstavlan skjuter man ett skott i taget, tavlan är vänd mot skytten i tre sekunder och bortvänd i sju sekunder. I alla tävlingar skjuts 60 skott.

Lasse tycker snabbpistol är roligast eftersom det går snabbt, är svårt och mycket tekniskt. Det bästa med skytte är enligt Lasse att lyckas. Samtidigt är det också det svåraste.

– Det kräver massor av arbete och besvär och ändå lyckas man i sitt eget tycke inte alltid få ett bra resultat.

18-årige Lasse Kurkela är gymnasist på Kauniaisten lukio och har bott i Grankulla hela sitt liv. Lasse har sju FM-medaljer: fem guld, ett silver och ett brons. Framgång kräver enligt honom absolut koncentration.

Det varierar hur mycket tid han lägger ner på skyttet.

– Under tävlingssäsongen är man som mest varje dag en timme på banan och det tar då cirka 40 minuter att köra dit, säger Lasse.

Han har ändå hittat en bra balans mellan gymnasiet och skyttet. Via sin hobby har Lasse inte bara fått slå rekord utan han har också bekantat sig med likasinnade människor. Lasse representerar Raseborgs Skyttar som har utomordentliga skyttebanor i Ingå.

I framtiden hoppas Lasse att han utvecklas så att han skulle klara sig bättre än idag i den allmänna serien.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *