| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Snart öppnar Pia och Päivi igen: Lähellä Deli flyttar 63 steg västerut

Det blev en paus på kring nio månader, men i oktober-november öppnar Pia Laakio och Päivi Leveelahti dörrarna till förnyade Lähellä Deli i Handelsbankens gamla utrymmen vid torget.

– Det är 63 steg från den gamla dörren till den nya. Jag har mätt, säger Päivi med ett skratt.

Årets har varit händelserikt för båda; snabbt bort från den gamla lokalen, flyttjobb, jakt efter nytt ställe och lite semester också. Men i höst öppnar Lähellä Deli med 140 nya kvadratmeter. Stället blir en blandning av gammalt och nytt och 20 kvadrat större.

– Vi är verkligen nöjda med stället. Det är ljuvligt ljust med sol hela dagen och så torget och torglivet, säger Pia.

– Och det blir en bra uteservering, inflikar Päivi.

Köpcentret erbjöd en annan lokal när hyreskontraktet sades upp, men hyran var så hög att det inte var möjligt att stanna kvar.

– Det här kom som en chock, men nu ser vi framåt, säger de båda.

Nu har de hunnit samla krafter och börjar om från rent bord. Meningen är att skapa lite nytt, men precis som förut produceras nästan allt på platsen, luncher, bakverk mm.

De går också tillbaka till rötterna.

– Vi hade i början ganska mycket gårdsprodukter till försäljning och vi vill i framtiden vara en försäljningskanal för gårdar i närheten, säger Päivi.

Snart är det slut på Pia Laakios (t.v.) och Päivi Leveelahtis pina och de kan öppna Lähellä Deli på Thurmansplatsen 10.
– En kvinna som bor i samma hus sade att ”så ljuvligt, nu kan jag fira ner en korg och hissa upp frukosten till balkongen”, skrattar Päivi.

De gamla möblerna uppdateras och återvinns.

– Vi målar dem kanske lite, men vi använder så mycket som möjligt på nytt, säger Pia.

Caféet kommer att ha ungefär lika många kundplatser som tidigare. Det finns större lagerutrymme, vilket är viktigt för bland annat catering-verksamheten. Köket är också större.

Mycket respons

Duon har de senaste månaderna fått mycket respons och sympati av kunderna. Pia och Päivi konstaterar att det var en chock för många när Lähellä Delis hyreskontrakt sades upp.

– Vi fick verkligen mycket respons och vi får nu hela tiden härliga meddelanden när vi har en gräsrotsfinansieringskampanj via Mesenaatti. Vi är just nu i ett flow-tillstånd när vi svarar på meddelandena, säger Pia.

Kampanjen startades eftersom det behövs investeringar i köket. Matlagningen kräver luftrening med toppteknik.

– Köket är den klart dyraste delen av renoveringen och det är otroligt många som deltagit i kampanjen, säger Pia.

Båda anser att slutet gott allting gott.

– Framtiden ser ljus ut! Vi tycker att det blir ett bra ställe, bättre än det förra. Det här blir ett ännu bättre vardagsrum för stadsborna, säger de med en mun.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *