| YLEINEN - ALLMÄN

Toimitusneuvoston puheenjohtaja Jan Sundberg: Luottamuksen arvoinen lehti

Kaunis Grani täyttää 50 vuotta ja on viiden vuosikymmenen aikana välittänyt paikallisia uutisia ja kertonut poliittisista tapahtumista kaupungin asukkaille.

Lehti on kunnallinen tiedotusväline, joka on osittain rahoitettu kaupallisesti.

Kunnallinen demokratia ja puolueettoman tiedon jakaminen äänestäjille ovat erottamattomia. Puolueet ovat tietenkin puolueellisia, kun ne ajavat omaa asiaansa. Mutta kunnallisen päätöksenteon pitää olla moitteetonta ja päätösten soveltamiset puolueettomia. Sama sääntö pätee kirjoituksiin Kaunis Granissa.

Mediatarjonnassa on tapahtunut paljon sitten lehden alun vuonna 1971. Silloin paperilehdillä oli loistoajat, ja paikalliset radiolähetykset saivat jalansijaa, mutta niiden arvokas toiminta on kirjallisesti dokumentoitu huonosti. Nykyisin voimme nähdä, kuinka mediatarjonta on kirjaimellisesti käynyt läpi räjähdysmäisen ja moninkertaisen kehityksen.

Visiona oli, että vapaassa informaatiotulvassa kukoistavat sivistyneet ja koulutetut ihmiset, ja demokratia kukkii. Sosiaaliset mediat ovat valitettavasti vieneet tätä päinvastaiseen suuntaan eli tilanteeseen, jossa erilaiset salaliittoteoriat kukoistavat yhdessä esimerkiksi keksittyjen totuuksien covid19:sta tai alkuperäisestä asiayhteydestä irrotettujen tosiasioitten kanssa. Ja jos tuo ei riitä, saavat henkilöön käyvät hyökkäykset erityisesti naispoliittikkoja vastaan ja rasistiset uhkaukset vapaasti esiintyä.

Jan Sundberg (toinen oikealta) on lehden toimitusneuvoston puheenjohtaja. Kuvassa myös jäsenet Katri Kallio (vas.), Tuula Ihamuotila ja Markus Jahnsson. Toimitusneuvosto toimii päätoimittajan tukena sisältökysymyksissä.

Lehdellä, joka toimii kunnallisen demokratian palveluksessa, on nykyisessä tilanteessa erityinen vastuu. Demokratian pelisääntöihin kuuluu, että kunnioitamme toinen toistamme erilaisista mieltymyksistä riippumatta.

Samalla tapaa on tieteellinen tieto demokratian palveluksessa, ja tämä on myös luonteenomaista kirjoituksille lehdessämme. Ilman näitä seikkoja, joita monet pitävät itsestään selvinä perusperiaatteina, ei voi luoda luottamusta poliitikkoihin, kunnan virkamiehiin tai Kaunis Graniin.

Meidän tehtäviimme kuuluu jatkossakin tuottaa lehti, johon voi luottaa, ja joka saa vapaat kädet analysoida ja kyseenalaistaa, mutta joka tekee sitä kunnioittaen ja perustellulla argumentoinnilla, mutta ei anna tilaa epäasiallisille kommenteille ja henkilökohtaisille hyökkäyksille.

Kun on tällaisilla varusteilla pakattu laukku jatkuvasti muistuttamassa demokratian perussäännöistä, on lehdellä hyvät mahdollisuudet täyttää tehtävänsä Kauniaisten asukkaiden lehtenä nyt ja tulevaisuudessa.

JAN SUNDBERG,

TOIMITUSNEUVOSTON PUHEENJOHTAJA

KÄÄNNÖS: JUHANI HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *