| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kauniaisten Suomalaiset Seniorit ry juhlii viisikymppisiä

Kauniaisten Suomalaiset Seniorit ry (KSSry) viettää 50-vuotisjuhlia 22.10. Uudella Paviljongilla. Juhlavassa tilaisuudessa julkaistaan muun muassa 50-vuotishistoriikkikirja.

Loikataanpa alkuun 50 vuotta ajassa taaksepäin ja Kauniaisten Palokunnan talolle. Elettiin vuotta 1971, päivä oli lokakuu 22. Paikalla oli 16 henkilöä, jotka olivat kokoontuneet pohtimaan eläkeläiskerhon perustamista Kauniaisiin. Pohdinnan tuloksena syntyi kaksikielinen Kauniaisten eläkeläiskerho – Grankulla Pensionärsgille, joka loi pohjan Kauniaisten nykyisille suomen- kuin ruotsinkielisille senioriyhdistyksille. Päivälleen 50 vuoden päästä tästä juhlii Kauniaisten Suomalaiset Seniorit ry (KSSry) Uudessa Paviljongissa 50 vuotista taivaltaan.

50-vuotisjuhlan arvokkuutta korostaa pukukoodi: tumma puku. Juhlassa on runsaasti musiikkiesityksiä, kuullaan kaupunginjohtaja Christoffer Masarin puhe ja Jaana af Hällström esittelee kirjoittamansa historiikkikirjan: Yhteiseksi hyväksi, KSSry 1971–2021.

– Olen iloinen, että koronan aiheuttamat kokoontumisrajoitukset poistuivat sopivasti juhlamme alla. Pandemia-aikana seniorimme ovat jääneet vaille isompia yhteisiä tapaamisia, joten on ilo tarjota yhdistyksemme jäsenille mahdollisuus tavata kasvokkain ja vielä juhlavissa puitteissa. Toivon, että mahdollisimman moni seniori tuntee jälleen 50-vuotisjuhlassamme KSSry:n keskeiset teemat – yhteenkuuluvuuden, viihtyvyyden ja mielenvirkeyden, sanoo KSSry:n puheenjohtaja Pekka Särkkä.

Senioriyhdistyksen iltapäivätapaamiset Villa Junghansissa ovat olleet jäissä puolitoista vuotta. Kuvassa Jaana
af Hällström ja Pekka Särkkä.

Ikäihmiset ovat olleet ryhmä, joiden sosiaalisia kontakteja koronarajoitukset ovat koetelleet rankalla kädellä.

– Senioriyhdistyksen iltapäivätapaamiset Villa Junghansissa kahvitteluineen ja asiantuntijaluentoineen ovat olleet jäissä puolitoista vuotta, ja ulkoliikuntamahdollisuuksia sekä viime syksyn muutamaa pienryhmää lukuunottamatta harrastus- ja kulttuuritoiminta on ollut keskeytyksissä. Vaikka digitaalisuus on tuonut uusia tuulia yhdistyksen toimintaan, emme pandemian aikana lähteneet toteuttamaan tiistaitapaamisia Zoomin tai Teamsin kautta – ruutu kun ei korvaa kasvokkain tapaamista eikä kahvikupposta yhdessä. Villa Junghansin tilat on varattu rokotuksia varten vuoden loppuun saakka, joten tapaamiset joudutaan siihen saakka järjestämään Raamattuopistolla, Särkkä kertoo.

Yhteisten tapaamisten puuttumisen lisäksi pandemia on taloudellisesti kurittanut KSSry:n toimintaa. Tuntuvan loven KSSry:n budjettiin nakertavat loppuvuoden tiistaitapaamiset, joihin joudumme nyt vuokraamaan tilan ja ostamaan kahvitarjoilun 50–150 seniorille. Historiikkikirjan painosmäärää on myös pienennetty. Kaikkiin yhdistyksen jäsentalouksiin riittää kyllä oma vapaakappale. 50-vuotisjuhla on myös maksuton.

– Tulevaisuuteen katson valoisin mielin. Paluu normaalitoimintaan on jo horisontissa, harrastepiirit samoin kuin matkat ja kulttuuritapahtumat ovat jo alkamassa. 50-vuotisjuhlat tulevat hyvään saumaan – koronakurimuksen jälkeen seniorimme ovat juhlansa ansainneet, Särkkä painottaa.

Kauniaisten Suomalaiset Seniorit ry (KSSry) on puoluepoliittisesti sitoutumaton yhdistys, jonka tarkoitus on jäsentensä mielenvireyden, yhteenkuuluvaisuuden ja viihtyvyyden edistäminen, sekä sosiaalisen aktiivisuuden, harrastusten ja elinolosuhteisiin liittyvän tietouden ylläpito ja lisääminen. Kauniaisten 1 300:sta suomenkielisestä seniorista joka kolmas on KSSry:n jäsen.

Yhteiseksi hyväksi, KSSry 1971–2021

Jaana af Hällströmin kirjoittama Yhteiseksi hyväksi -kirja kuvaa 50 vuotta toimineen KSSry:n vaiheita ja kasvua sekä merkitystä ikääntyvän väestön hyvinvoinnille. Tämän lisäksi kirjassa kerrotaan Kauniaisten kehityshistorian keskeisimmistä tapahtumista ja muutoksista, joilla on ollut merkitystä koko kaupungin yhteisen hyvän kehittämisessä.

Af Hällströmiä voi tituleerata Kauniaisten historian asiantuntijaksi, sillä hän on kirjoittanut aiemmin lukuisia eri kirjoja Kauniaisista ja valottanut niissä kaupungin historiaa eri näkökulmista. af Hällström on asunut aiemmin Kauniaisissa ja toiminut muun muassa Kaunis Grani -lehden päätoimittajana.

– Vaikka minä lähdin Kauniaisista, ei Kauniainen lähtenyt minusta, hän painottaa ja kertoo Yhteiseksi hyväksi -kirjan syntyneen oman työn ohella. Päivätyökseen af Hällström toimii Diakonissalaitoksella viestintäasiantuntijana.

Kirja jaetaan jokaiseen KSSry:n jäsentalouteen, kirja löytyy Kauniaisten kirjastosta ja sähköisessä muodossa se on luettavissa yhdistyksen nettisivuilta www.kssry.fi.

Kirjan kansikuvassa Leena Varpelan yllä on heijastin, jollaisia Kauniaisten Suomalaiset Seniorit ry:n ja Grankulla svenska pensionärer r.f.:n jäsenet ompelivat useita satoja vuoden 2020 alussa. Heijastin on yhteiseksi hyväksi! Kuva: Erkki Ylitalo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *