| YLEINEN - ALLMÄN

Taxägare promenerar runt Gallträsk

Äger du en tax? Då kan du sälla dig till de taxmattar- och hussar som månadens första söndag samlas för att gå ett varv kring Gallträsk.

–  Jag fick idén i augusti förra året då pandemin rullade på och jag tänkte att det är tråkigt när alla är hemma och jobbar på distans. Jag började fundera vad man kunde hitta på för socialt. Sen tänkte jag att det finns många taxar i Grani och att man inte känner alla, så varför inte ordna en promenad, berättar initiativtagaren Per Savander som är husse till Agi.

Per tog först kontakt med några taxägare som han kände och nu har gruppen via djungeltrumman utökats så att 3–10 taxägare möts per gång.

Träffen ordnas alltid första söndagen i månaden vid Gallträsk västra sida kl. 19. Med är också taxägare från Esbo. Sammanlagt har träffen ordnats cirka tio gånger, eftersom det var paus i somras.

– Det här är inget tvång, vill man delta så dyker man upp, säger han.

Gänget har skapat en en whatsapp-grupp för kommunikationen, men är inte på något sätt organiserad.

– Det här har varit helt lyckat, vi diskuterar ditt och datt, mest talar vi om hundarna, säger Per.

Per Savander och Anna Gabrán med hundarna Agi, Hugo och Elio vid Gallträsk där taxägarna träffas och promenerar.

Det är inte bara mattarna och hussarna som gillar detta, även hundarna stormtrivs med umgänget.

– De är väldigt harmoniska när vi promenerar som en flock tillsammans, säger Per och får medhåll av Anna Gabrán, som även hon aktivt deltar i träffarna.

Grankulla var inte först ut med detta. I Hangö har det ordnats stora taxpromenader och Anna har också deltagit i träffar för taxägare från hela huvudstadsregionen, senast möttes de i Jupper i norra Esbo. Anna har två taxar, Hugo och Elio.

”Hundpark vore toppen”

Enligt Anna är hundägarna i Grani mycket trevliga och sociala. Hon bodde tidigare i Helsingfors och där pratar hussarna och mattarna enligt henne inte alls på samma sätt med varandra.

Både Anna och Per är väldigt nöjda med hur staden tar hand om sina hundägare. Anna ger som ett exempel att Grankulla stad inom ett par dagar efter att man bett om det fixade en soptunna för hundbajspåsar till ett ställe där en sådan saknades.

Anna och Per tycker också att hundparken som finns i Ymmerstaängen är fin, men Anna efterlyser en motsvarande park intill lekparken vi östra sidan av Gallträsk.

– Det vore helt toppen, kompar Per som när tidningen kommit ut fått en tax till i familjen, en halvbror till Agi.

Och till sist: Per hälsar att alla hundägare är välkomna med och promenera. Även om detta startade för taxägare.

– Vi önskar naturligtvis alla välkomna med, säger Per.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *